Česko chce zvýšit obchod s Marokem, podle ministra Mládka bude klíčová energetika

Česko chce zvýšit obrat zahraničního obchodu s Marokem. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka z ČSSD by mělo jít v přepočtu až o 12 miliard korun. Zájem českých investorů a firem o marocký trh navíc roste, klíčová by mohla být podle ministra oblast energetiky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD

Jan Mládek na tiskové konferenci ČSSD | Foto: Filip Jandourek

„V oblasti energetiky je možnost spolupráce poměrně velkorysá. Marocká vláda připravuje projekty za 35 miliard eur v nejbližších deseti letech, a to je zajímavé i pro české firmy,“ říká ministr Mládek.

„Oni se mimo jiné chtějí více propojit elektrickými vedeními s Evropou – se Španělskem a Portugalskem na severu – a na jihu pak s Mauretánií,“ dodává.

Ministr dnes proto podepsal se svým marockým protějškem dohodu o vzájemné spolupráci. Podle Mládka je dalším cílem navýšit obrat zahraničního obchodu o více než 170 milionů dolarů ročně.

„Memorandum je jakousi předzvěstí dohody o hospodářské spolupráci. Tato smlouva by měla zajišťovat pravidelné konzultace o stavu hospodářství a vytvořit smíšenou komisi, která se bude scházet jednou do roka a bude se starat o to, aby provoz hospodářský mezi Marokem a Českou republikou úspěšně fungoval,“ vysvětlil Mládek.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme