Česko vyváží nejvíc dřeva v Evropě. Zpět se vrací hotové výrobky

Ve vývozu surového dříví patří Česká republika mezi evropskou špičku. Export každým rokem narůstá. Jen loni se za hranice republiky vyvezlo přes 6 milionů metrů krychlových dřeva. Na nábytku, materiálu pro kutily a dalším zboží ze dřeva ale vydělávají hlavně výrobci v zahraničí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevorubec (ilustrační foto)

Dřevorubec (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Ačkoli by roční zásoba dřeva vytěženého v Česku vystačila na stavbu 150 tisíc dřevěných domů, množství objednávek pro domácí pily výrazně klesá.

Většina surového materiálu míří podle ředitele Asociace lesnických a dřevozpracujících podniků Zdeňka Musila za hranice, kde ho umí zpeněžit.

„Spousta prvotně pořezaného dříví, tedy prkna, latě a takové věci směřují do Japonska. Velkým trhem začíná být i Čína,“ přibližuje některé z destinací Zdeněk Musil.

České lesy se vrací ke kořenům: Přibývá dubů a buků

Číst článek

Z přidané hodnoty dřevěných výrobků mají největší prospěch sousední státy. Především jde o Rakousko a Německo, kam směřuje nejvíc dodávek dřeva. Místní firmy zpracují surový materiál a pošlou ho zpět na naše území.

„Nejhorší je to, že od nás se dříví v kulatém stavu, tedy kmeny, vyvezou blízko za naše hranice a hranaté dříví se po prvním pořezání dováží k nám pro nějaké další zpracování. My to neumíme vyrobit tak, abychom se prosadili,“ vysvětluje Musil.

Těžba dřeva (ilustr. obr.) | Foto: Radana Schaeferová

Samovýrobci berou obecní lesy útokem. Za dřevo zaplatí zlomek tržní ceny

Číst článek

„Určitým mýtem je, že v naší republice se hrozně moc těží dřeva. Dlouhodobě a už několik desítek let naše lesy neustále přibývají. V současné době má Česká republika jednu z největších zásob dřevní hmoty na hlavu,“ říká agrární analytik Petr Havel.

Lesy pokrývají v současnosti zhruba třetinu území Česka. Skoro polovina, tedy více než jeden milion hektarů, patří státu. Zbytek připadá na obce, města a soukromníky.

Než lesníci stromy pokácí pro další zpracování, musí čekat třeba i sto let. To je totiž doba takzvaného obmytí v hospodářských lesích. Každoročně se v Česku vytěží okolo šestnácti milionů kubíků. Nejvíc v Jihočeském a Plzeňském kraji.

Dřevem se v Česku nechaly inspirovat stovky firem. Kromě hudebních nástrojů se využívá hlavně na výrobu stavebních materiálů, nábytku, hraček nebo třeba papíru.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme