Česko zažívá boom minipivovarů, který hned tak neskončí

Česko je země pivařů a potvrzují to i statistiky. Jen za loňský rok tu totiž přibylo více než 22 nových minipivovarů. V současnosti jich jsou po celé republice přes tři stovky. Podle Českomoravského svazu minipivovarů by jejich celkový počet mohl stoupat až k dvojnásobku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivovar v Broumech

Pivovar v Broumech | Foto: Radek Duchoň | Zdroj: Český rozhlas

Za nárůstem minipivovarů je především touha lidí vyzkoušet něco nového. Spotřebitele láká hlavně nabídka, která je často neobvyklá. I díky nejrůznějším festivalům a akcím na podporu minipivovarů nebo příhraniční turistice spotřeba zlatavého moku roste.

„Je potřeba si uvědomit, že v Německu je kolem 1250 pivovarů a z toho polovina je v sousedním Bavorsku. Takže bylo jen otázkou času, kdy kupní síla v Česku vzroste a Češi začnou objevovat různé druha piva a jejich příchuti,“ potvrdil nedávno Michal Mišun ze společnosti Redbaenk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Počet malých pivovarů se může zdvojnásobit, zjistila Zuzana Švejdová

Podnikatelé se navíc do rozjezdu nebojí investovat. Nejde přitom o levnou záležitost. Taková výrobna totiž vyjde zhruba na 5 až 7 milionů korun. Roční výnos, pokud se byznysu daří, může být i ve výši deseti procent.

Většina malých pivovarů má kapacitu kolem 10 000 hektolitrů za rok a vaří jen pro vlastní klientelu. Rozdíl je i v nabídce, minipivovary si totiž na rozdíl od svých velkých konkurentů mohou dovolit experimentovat.

Obliba minipivovarů v Česku neustále roste. Téměř každý týden přibude jeden

Číst článek

Nabízejí například piva s vysokým obsahem alkoholu nebo s příchutí - jako jsou kopřivová nebo také banánová piva.

Kromě zakládání vlastních pivovarů jsou v Česku trendem i takzvané létající nebo také kočovné pivovary. Jsou to vlastně podniky, které mají svoji recepturu piva, ale nemají technologii. Využívají proto kapacity jiných pivovarů, kde potom vaří svůj výrobek.

V pití piva patří Češi stále ke špičce

Každý Čech vypije v průměru 144 litrů piva za rok. Co se týká konzumace, tak se Česká republika řadí na první příčku. Druhé je Německo se 113 litry a třetí Rakousko.

Předloni české pivovary uvařily téměř 20 milionů hektolitrů piva, a to je zhruba o dvě procenta víc než rok předtím.

Kromě tradičního ležáku zákazníci vybírají z regálů obchodů třeba i polotmavé nebo řezané pivo v lahvích. Loni se jich prodal dokonce dvojnásobek - konkrétně 66 tisíc hektolitrů.

Minipivovary | Foto: Český rozhlas

Pivo, pípa, výčep, hospoda | Foto: Fotobanka Pixabay

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme