Český pavilon na EXPO získal bronzovou medaili za architekturu

Český pavilon na výstavě EXPO získal bronzovou medaili. Ocenění má v kategorii architektura do 2000 metrů čtverečních. Radiožurnálu to potvrdil generální komisař české účasti Jiří František Potužník. Pavilon představil návštěvníkům vědu, objevy a patenty formou uměleckých děl současných českých tvůrců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český pavilon na výstavě EXPO 2015

Český pavilon na výstavě EXPO 2015 | Foto: Jaroslav Skalický

„Je to architektura čistých linií, nejsou tam žádné zbytečné příkrasy a porota vysloveně zmínila, že oceňuje i použití nových inovativních technologií při konstrukci,“ řekl Potužník.

Přehrát

00:00 / 00:00

Český pavilon získal na EXPU bronzovou medaili. Co porota ocenila, řekl Štěpánovi Pokornému generální komisař české účasti Jiří František Potužník

Český pavilon v podobě funkcionalisticky vyhlížející budovy byl oproti okolním stavbám výrazně menší. Během světové výstavy jím prošlo 2,5 milionu návštěvníků.

Pozornost přitahoval i originální plastikou před vchodem. Skulptura, ve které se kříží auto a ptačí hlava, reprezentovala vědecko-technický rozvoj i přírodu.

Česká věda se na výstavišti představila prostřednictvím uměleckých expozic, mimo jiné i díky bioplastu vyrobenému z použitého fritovacího oleje, který je kvůli své unikátní technologii snadno rozložitelný.

Český národní den na Expu 2015 | Foto: Petra Novotná

„Ve vnitřní expozici představujeme sedm současných českých patentů a inovací, které se vztahují k tématu světové výstavy, což je ‚Potraviny pro planetu, energie pro život'. Představujeme je formou uměleckých děl současných tvůrců,“ popsal Potužník.

Přírodu reprezentovala unikátní Laboratoř ticha. Na 12 metrech čtverečních v ní vědci nechali vyrůst kousek typického českého lesa.

Laboratoř ticha pro EXPO 2015 | Foto: Full CapaCity

Hlavní prezentační akce českého projektu proběhla v Miláně 15. května. Organizátoři připravili i vodní show, která měla přihlížejícím připomenout, že je Česká republika rozvodím Evropy.

Program se skládal z vystoupení hudebníků, tanečníků, pouličního divadla i módní přehlídky, kterou uváděla v Itálii populární modelka Alena Šeredová.

Na financování českého pavilonu se letos poprvé podílely i soukromé firmy.

Český národní den na Expu 2015 | Foto: Petra Novotná

Denisa Šindlerová, Marie Horňáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme