CK Marine Tour vyhlásila úpadek. Na dovolenou neodletí 4000 klientů

Pražská cestovní kancelář Marine Tour vyhlásila úpadek. V zahraničí má zhruba 900 klientů. Domů by se měli vrátit ve spolupráci s pojišťovnou Generali, u které je firma pojištěná. Další 4000 lidí, kteří měli na dovolenou odletět v nejbližší době počínaje dneškem, kvůli úpadku zůstanou doma. Cestovní kancelář by o tom měla všechny z nich informovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Veřejná pláž, italská Sperlonga

Veřejná pláž, italská Sperlonga | Foto: Karolína Rezková

„Cestovní kancelář obvolala, obeslala asi 450 klientů, kteří měli odletět dnes a zítra. A dnes odpoledne zahájí informování klientů, bude jim posílána podrobnější instrukce,“ potvrdila mluvčí Marine Tour Simona Kopová.

Klienti Marine Tour měli dnes ráno odletět na dovolenou do dvou destinací – ve 4.45 do turecké Antálie a v 5.20 do bulharského Burgasu. Ani u jedné z odbavovacích přepážek se ale podle reportéra Českého rozhlasu Jana Charváta žádní z nich neobjevili.

Své peníze za neuskutečněný zájezd by měli dostat zpět, a to v plné výši. Pojišťovna Generali Radiožurnálu potvrdila, že Marine Tour je u ní pojištěná na téměř 45 milionů korun a to by mělo podle cestovní kanceláře vystačit na plné pokrytí všech klientských nároků.

Uplatnit nároky do 6 měsíců

Poškození klienti musejí podle mluvčího pojišťovny Generali Jiřího Cívky vznést písemný požadavek a doložit potřebné doklady na asistenční službu pojišťovny, a to do šesti měsíců.

„Nárok za neuskutečněný zájezd lze uplatnit také z individuálního cestovního pojištění, z připojištění neuskutečnění zájezdu, pokud si jej klient cestovní kanceláře sjednal,“ doplnil Cívka. V takovém případě by lidé měli své peníze dostat rychleji, zhruba do dvou týdnů. Když se totiž odškodnění řeší z pojistky cestovní kanceláře, musí se nejdřív počkat na součet všech nároků.

Ti klienti cestovní kanceláře, kteří zůstali v zahraničí, se v případě jakýchkoliv problémů mají obrátit rovněž na pojišťovnu Generali. Pobyty by ale měli dokončit v původních termínech.

Společnost Marine Tour se specializovala na zájezdy do Turecka, Bulharska nebo Řecka. Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže zaznamenala asociace náznaky o možném úpadku Marine Tour už před několika dny.

„Před několika dny došlo velmi náhle k výměně jejích majitelů, takže to byly takové impulzy, že se děje něco nekalého,“ popsal Papež. Nový jednatel společnosti Marine Tour Radomír Huscher vysvětlil úpadek kanceláře tím, že za to můžou nové platební podmínky agentury v Turecku.

ČRo, Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme