Cestovnímu ruchu se v Česku daří, mezi návštěvníky výrazně přibylo Číňanů

Čínští turisté si oblíbili Česko. Podle Českého statistického úřadu jich ve 2. čtvrtletí přiletělo o polovinu víc než ve stejném období loni. V počtu ubytovaných dokonce přeskočili cestovatele z Jižní Koreje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Praha

Praha | Foto: Jaroslav Skalický

Jedním z důvodů je fakt, že Číňané už západní Evropu procestovali a chtějí poznávat další země jako je například i Česko. Turisté z Číny se navíc u nás cítí bezpečně.

Významnou roli hraje i to, že v České republice se v loňském roce natáčel velmi úspěšný film ‚Somewhere Only We Know,‘ známé čínské režisérky Sü Ťing-lej.

„Film běžel v čínských kinech v únoru na Valentýna. Měl obrovskou sledovanost. Praha je v něm vykreslena jako nádherné romantické město. Od té doby zaznamenáváme zvýšený zájem Číňanů o Českou republiku a Prahu,“ vysvětluje Markéta Vogelová z agentury Czech Tourism.

Podle českých cestovních kanceláří má na příliv čínských turistů vliv i politika a posilování česko-čínských vztahů.

„Bude otevřena nová linka mezi Pekingem a Prahou, v televizi v Číně se často objevují dokumenty o České republice. Čína si Českou republiku oblíbila a chce z ní udělat bránu do Evropy,“ míní mluvčí Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

Nejvíc turistů vůbec k nám opět přijelo z Německa, celkově tvoří pětinu všech návštěv. Následují je Američané a pak Slováci. Naopak Rusů stále ubývá, ve druhém čtvrtletí jich Česko meziročně navštívilo o třetinu méně. Kvůli ekonomické situaci také přijíždí méně Italů a Francouzů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko je pro zahraniční turisty stále atraktivní. Vliv měly i sportovní akce jako MS v hokeji či ME fotbalistů do 21 let. Více Jan Papež z ACK ČR

Češi víc zůstávají doma

Na růstu cestovního ruchu se podíleli i samotní Češi. Letos totiž nejezdí do zahraničí tolik, jako v nedávné minulosti a raději zůstávají doma. Jejich počet se meziročně zvýšil o deset procent.

Podle cestovních kanceláří Češi víc šetří a navíc tu opět hraje roli bezpečnost. Nejčastěji dávají přednost aktivní dovolené.

„Proto je i nárůst kempů. Nejoblíbenějšími regiony jsou ty, kde jsou hory. Tedy Krkonoše, Šumava, ale i jižní Morava se skvělou nabídkou cykloturistiky,“ potvrzuje Markéta Vogelová z Czech Tourismu.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme