Chystaná dohoda o volném obchodu mezi EU a USA má v Česku velkou řadu kritiků

Plán na obchodní a investiční partnerství mezi Evropou a Spojenými státy stále vyvolává emoce v řadě unijních zemí. Problémy s dohodou má i Česko. Transatlantická obchodní a investiční úmluva - TTIP - nastartuje podle Evropské komise ekonomiku a přinese nová pracovní místa. Podle kritiků naopak poslouží pouze velkým korporacím a zničí domácí trh.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protesty proti partnerství TTIP

Protesty proti partnerství TTIP | Foto: Ondřej Houska

Smlouva by měla odstranit bariéry při podnikání na obou stranách Atlantiku. Například snížit cla při dovozu aut, skla, masa nebo textilu. Pro Česko by to bylo zajímavé hlavně v případě automobilového průmyslu, říká náměstek ministra obchodu Vladimír Bärtll.

„Je to třeba v podstatě hloupý detail – barva blinkrů. Na obou stranách Atlantiku máme zájem, aby ty prvky aktivní i pasivní bezpečnosti v automobilech byly bezpečné. Jenom si je ti regulátoři na obou stranách Atlantiku vyhodnotili v detailech jinak. Pokud nemusí mít firma vyrábějící automobily dva pásy, aby na jednom vyráběla evropský typ a na druhém americký, tak i z toho hlediska je to velká úspora,“ vysvětluje Bärtll.

Přesto má TTIP řadu kritiků. Mezi nimi je i například makroekonomka Ilona Švihlíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dohoda o obchodu mezi EU a USA má v Česku velkou řadu kritiků. Více zjišťovala redaktorka Věra Masopustová

„Ten základní problém je, že se nám tady střetává síla korporací, které – a to jednoznačně víme – lobbují za pravidla na míru, a mezi tím veřejným zájmem, mezi vůbec legitimitou našeho politického systému, mezi tím, čemu říkáme demokracie. To znamená prosazení veřejného zájmu, možnost regulovat určité sektory tak, aby to chránilo spotřebitele, pracující i životní prostředí,“ říká Švihlíková.

To, že by smlouva například umožnila otevřít trh ve Spojených státech pro malé a střední podniky z Česka, odmítá makroekonom Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Ungerman.

Dohoda TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) je navrhovaná smlouva o volném obchodu mezi USA a EU. Má být obdobou již existující Dohody o pacifickém partnerství, kterou má USA s asijskými zeměmi. Jednat se o TTIP začalo už v roce 2013.

„Jeden náš výrobce to nedávno zkusil, myslím, že je to výrobce ultralightů, a dneska má na americkém trhu veliké problémy, protože ho obvinili z toho, že tam dodává nějaký špatný výrobek. A jestli to pro něho dopadne špatně, tak bude platit ohromné reparace. Stejným způsobem, jako je to dneska s Volkswagenem v Americe,“ uvádí Ungerman a dodává:

„Čili já bych řekl, že tady musím být mimořádně opatrný - nevylučuji to, ale masa těch malých a středních podniků to v žádném případě nebude.“

EU a USA dohodly novou smlouvu o výměně dat, má chránit občany i firmy

Číst článek

Podle Evropské komise TTIP rozhodně neumožní, aby se do Evropy z USA dovážely geneticky upravené plodiny nebo chlorem čištěná kuřata. V Evropě se nadále nebudou smět používat v zemědělství hormony a uchová se i označování výrobků.

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme