Cigarety letos podraží. Kuřákům hrozí, že už si v restauraci nezapálí

Od 1. ledna se zvýšila spotřební daň z cigaret a dalších tabákových výrobků a sazby porostou i v následujících dvou letech. Daně se zvyšují hlavně kvůli evropské směrnici. Krabička cigaret by tak mohla letos zdražit až o čtyři koruny. První den roku měl také podle původních plánů vlády začít platit zákaz kouření v restauracích, barech a kavárnách. Zákon ale prošel teprve prvním čtením ve Sněmovně. Zákaz tak reálně může začít platit nejdřív v půlce roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto)

Cigarety, kouření, tabák (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Ministerstvo financí počítá s tím, že by státní rozpočet mohl díky zdražení cigaret v letošním roce získat víc než tři a čtvrt miliardy korun.

Průměrně v Česku stojí krabička cigaret asi 80 Kč. Evropská směrnice požaduje spotřební daň 90 eur na 1000 kusů cigaret.

Slabší kurz koruny by při přepočtu způsobil, že by Česko závazek nedodrželo a zemi by hrozily sankce. Korunu oslabila intervence České národní banky v roce 2013.

Kuřáky zdražení neodradí

„Každé zdražení má vliv na počet kuřáků, ale zdražení o tři koruny je směšné. Aby byly cigarety stejně dostupné jako před 20 lety, musela by krabička stát zhruba 150 korun,“ říká lékařka Eva Králíková z Centra pro závislé na tabáku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Čermáková shrnula dosavadní cestu protikuřáckého zákona legislativním procesem

„Obávám se, že to tří až čtyřkorunové zdražení kuřáky neodradí. Pevně věřím, že velkým signálem dovnitř společnosti bude přijetí protikuřáckého zákona,“ řekl ministr zdravotnictví Němeček.

Protikuřácký zákon by měl zakázat kouření v restauracích, barech a kavárnách a zakázat prodej cigaret a alkoholických nápojů v automatech. Zavádí i další opatření na omezení jejich spotřeby. Poslanci ale zákon poslali teprve do druhého čtení.

Podle kritiků protikuřácký zákon omezuje svobodu podnikání

Největším kritikem zákazu je ODS. „Tady nejde o ochranu nekuřáků, ale jde o otázku svobody volby, podnikání, možnosti vybrat si, jestli chci jít do nekuřácké nebo kuřácké hospody,“ namítá předseda ODS Petr Fiala.

Proti zákazu kouření v restauracích protestuje i Asociace hotelů a restaurací ČR. Úplný zákaz je podle ní přímý zásah do principu svobody podnikání.

Předseda ODS Petr Fiala byl hostem moderátorky Heleny Šulcové | Foto: Prokop Havel

„Plošný zákaz absolutně neřeší, že existují restaurace na venkově, čajovny, kde jsou vodní dýmky,“ vysvětluje prezident asociace Václav Stárek.

Zákaz kouření v restauracích řeší i poslanecký návrh hnutí ANO. Obě normy teď míří k posouzení do zdravotnického výboru, kde na nich budou poslanci ještě pracovat. Chystají se například vyškrtnout paragraf, který v restauracích zakazuje i elektronické cigarety.

Zákaz kouření v restauracích v zemích EU | Foto: Český rozhlas

Jana Čermáková, Lenka Jansová, David Bernardy Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme