Čína by se chtěla účastnit tendru na dostavbu Temelína, řekl ministr Mládek

Čína projevila zájem účastnit se tendru na dostavbu Temelína. Českému rozhlasu to při odchodu z Čínského investičního fóra na Pražském hradě řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín | Zdroj: Reuters

„Pro mě to bylo poprvé, kdy místopředseda čínské vlády jasně řekl, že Čína má zájem se účastnit tendru na dostavbu Temelína,“ uvedl Mládek.

Podle něj však není účast Číňanů v tendru zdaleka jistá. „Čínské firmy by samozřejmě musely dostat licenci a všechna povolení na to stavět jadernou elektrárnu v Evropské unii, což není úplně jednoduché,“ upozornil.

„Ale co je důležité – dneska byl jasně vyjádřen zájem čínské strany se na tom účastnit,“ zdůraznil šéf resortu průmyslu a obchodu.

Vztahy Česka s Čínou jsou podle Sobotky jednou z priorit vlády, jde o miliardové obchody

Číst článek

Stavba dvou nových bloků jaderné elektrárny Temelín by měla podle odhadů stát 200 až 300 milard korun. Výkon elektrárny by se tím více než zdvojnásobil.

Dostavba by měla být podle plánu dokončena do roku 2025 a nové bloky by měly být v provozu 60 let. Podle ministra Jana Mládka by o tendru měla vláda rozhodnout do konce roku.

Summit, na kterém se sešlo 500 čínských podnikatelů a 700 českých, má prohloubit obchodní spolupráci s nejlidnatější zemí na světě. Ta by mohla Česku zajistit miliardové obchody. Spolupráce v dalších odvětvích by se měla řešit na říjnové návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Číně.

Proti tomu, že se na pražském setkání dostatečně neřeší lidská práva, protestovalo na Hradčanském náměstí několik desítek lidí.

K delegátům Čínského investičního fóra na Pražském hradě promluvil i premiér Bohuslav Sobotka | Foto: ČTK

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme