Číňané staví v Polsku nebo Slovinsku, teď možná míří do Čech

Ministr dopravy Vít Bárta sonduje možnosti zapojení čínských firem do výstavby českých dálnic. Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek je k jednáním se zahraničními firmami spíše skeptický a poukazuje na případné následné dopady na české stavebnictví a celou tuzemskou ekonomiku. Odborníci ale ani sami stavaři se čínských nabídek nebojí. Jsou prý schopni s nimi i přes podezření čínských státních firem z dumpingu soutěžit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba dálnice D8 - most Opárno

Stavba dálnice D8 - most Opárno | Foto: IDMZ

„Je neodiskutovatelné, že Číňané jsou dnes na čele rozvoje a jsou daleko před Evropou i celým světem. Stavějí desetkrát více dálnic ročně něž Evropa a to i na hlavu. Stavějí více dálnic než Česká republika,“ popsal pro Radio Česko Jiří Petrák z poradenské společnosti Mott Mac Donald, která se zabývá analýzou dálničních staveb.

„Je možné zákonně vyřadit dumpingovou cenu, pokud zájemce neprokáže opak, jistě jde v takovém případě i čínskou firmu z výběrového řízení vyloučit,“ myslí si.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jiří Petrák o dálničních stavbách v Česku

Činští stavaři už se uplatnili například v Polsku. Státní podnik China Overseas Engineering Group tam dostal zakázku na stavbu dálnice, když nabídl o třetinu nižší cenu, než druhý zájemce v pořadí. Dalším známým příkladem z Evropy je stavba několika mostů ve Slovinsku.

České firmy se levné konkurence z Asie nebojí. „V takovém typu staveb jako je dálnice tvoří největší díl ceny materiál. Ten si Číňané asi těžko přivezou,“ upozornil Petrák na to, že i jiné sektory a celá česká ekonomika můžou profitovat z jejich počínání v Česku.

Generálnímu řediteli stavební firmy Skanska Danu Ťokovi se nápad pozvat čínské zhotovitele zdá poněkud zvláštní, dodává ale: „Jsme otevřená ekonomika a u nás může podle zákona o veřejných zakázkách soutěžit každý, kdo splní kvalifikační a ostatní předpoklady účastníka veřejné soutěže. Pokud se poruší zákon, tak se budeme ohrazovat, ale pokud se zákon neporuší, tak v takové soutěži uspějeme i proti čínské konkurenci.“

Martina Mašková, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme