Čistý zisk ČEZu klesl v pololetí o 10 procent. Hlavně kvůli nižším prodejním cenám elektřiny

Energetické společnosti ČEZ klesl v prvním pololetí letošního roku čistý zisk o 10 procent na 13 miliard a 800 milionů korun. Hlavním důvodem byly nižší prodejní ceny elektřiny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ČEZ (ilustrační foto)

ČEZ (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Výsledky energetického gigantu za první pololetí zaostávají za očekáváním celého trhu. Někteří analytici totiž předpokládali, že zisky společnosti dosáhnou výše 15,6 miliardy korun. Důvody o desetinu nižších výnosů jsou navíc hned dva.

„Plán společnosti na to, že se nižší prodejní ceny elektřiny pokusí kompenzovat navýšením objemu výroby elektřiny, se daří zatím jenom střídmě,“ zmiňuje jeden z důvodů nezávislý analytik Petr Hlinomaz.

„Ve druhém čtvrtletí se podařilo společnosti vyrovnat určitý pokles ze čtvrtletí prvého, ale zatím zaostává za celkovým plánem, který byl původně pro rok 2016 navýšit celkovou výrobu o téměř 10 procent,“ dodává.

Dalším důvodem je podle analytiků absence mimořádného příjmu ve výši 1,1 miliardy korun, který ČEZ v loňském druhém čtvrtletí získal od Správy železniční dopravní cesty na základě vyhraného soudního sporu o neodebranou elektřinu.

Pokud se podíváme na hospodaření společnosti pouze ve druhém čtvrtletí letošního roku, tak zisk ČEZu dosáhl 3,8 miliardy korun. Ve stejném období loni byl zisk více než dvojnásobný - necelých 8 miliard korun.

ČEZ plánuje letos vydělat 18 miliard

Společnost by letos ráda dosáhla čistého zisku 18 miliard korun. Podle analytiků tento její cíl není ohrožený. ČEZ totiž svůj cíl pro letošní rok, alespoň co se týká čistého zisku, stanovil velmi střízlivě a relativně nízko. Už i kvůli odstávkám jaderných elektráren.

Nižší zisky by ale mohly ovlivnit akcionáře a vyplácení dividend. Pokud by se společnost rozhodla vyplácet stejné dividendy jako letos, tedy ve výši 40 korun, peníze by na ně musela vzít ještě z nerozděleného zisku. Zmíněným 18 miliardám čistého výnosu totiž podle analytiků odpovídá zisk na jednu akcii ve výsi asi 33,6 koruny.

Čistý zisk skupiny ČEZ v prvních pololetích | Foto: Český rozhlas

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme