Čistý zisk O2 se loni zvýšil o 45 procent, firma vydělala přes pět miliard

Společnosti O2 se loni zvýšil čistý zisk o 45 procent na více než pět miliard korun. I přes celkový pokles na evropském telekomunikačním trhu zůstaly výdělky operátora na předloňské úrovni téměř 37,5 miliardy korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

O2 Czech Republic a.s.

O2 Czech Republic a.s. | Foto: O2 Czech Republic a.s.

Důvodem jsou především výrazné úspory, vyšší tržby za mobilní data a také rozdělení společnosti do dvou částí.

Do nově vytvořené firmy CETIN přešla už loni v červnu infastruktura - tedy pevné sítě, mobilní vysílače a datová centra.

Na O2 zůstalo poskytování telekomunikačních služeb a mobilní frekvence. Operátor následně zvýšil v pololetí zisk o více než polovinu. Pokles tržeb O2 zastavilo po sedmi letech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výsledcích společnosti O2 za loňský rok mluvil analytik Ondřej Koňák z Patria Finance

O2 se dařilo i na Slovensku, kde provozuje dceřinou společnost. Podle analytika Patria Finance Ondřeje Koňáka má právě podnikání na Slovensku rok od roku větší význam v celkových výsledcích firmy:

„V roce 2014 dosahovaly tržby na Slovensku zhruba 6,1 miliardy korun. Kolem 16 procent celkových tržeb společnosti v loňském roce. Tržby na Slovensku vzrostly meziročně o 7,3 procenta. Dosáhly zhruba 6,6 miliardy korun. Očekáváme, že podíl slovenské části se bude nadále zvyšovat.“

Lidé ale přestávají používat pevné linky. Telefonování přes ně meziročně pokleslo o čtyři procenta. I přesto na tom O2 vydělala skoro 12 miliard.

Společnost teď chce vyplácet dividendu za rok 2015 16 korun na akcii.

Se šesti miliony zákazníků zůstává největším hráčem jeho konkurenční T-Mobile. Zhruba o milion klientů méně má právě O2. Se třetím největším operátorem v Česku, společností Vodafone, v současnosti volají více než tři miliony lidí.

ČRo, Ondřej Látal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme