Člověk v tísni představuje nový Index predátorského úvěrování

Společnost Člověk v tísni představuje nový Index predátorského úvěrování, což je srovnání podmínek poskytovatelů nebankovních půjček. Stále více Čechů se totiž dostává do patové finanční situace - neschopnost splácet dosavadní půjčky řeší dalším zadlužením. A to většinou u nebankovních společností za méně výhodných podmínek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Daniel Hůle

Daniel Hůle | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Index predátorského úvěrování ukazuje, nakolik je u které instituce výhodné si peníze půjčit.

„My se zabýváme analýzou nebankovních společnostní sdružených v České leasingové a finanční asociaci, to je sedm nebankovních společností, které poskytují hotovostní neúčelové půjčky,“ vysvětlil v Ozvěnách dne je Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Daniel Hůle ze společnosti Člověk v tísni o tématu mluvil v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„A pak máme řádově desítky, stovky nebankovních společností, jednotlivců, kteří půjčují za velmi šílených podmínek, a zde my doporučujeme za žádných okolností si nepůjčovat. To znamená, že těch relevantních nebankovních poskytovatelů úvěrů je na trhu ve své podstatě velmi málo.“

Hlavní problém nesmyslného zadlužování je přitom podle něj v nevědomosti Čechů.

„Z našich zkušeností, z našich seminářů, které pořádáme na vysokých školách, tak téměř nikdo například nezná institut rozhodčí doložky. To znamená, že většina vzdělaných lidí neví, že se mohou dobrovolně vzdát práva na posouzení u nezávislého soudu, což samozřejmě je jeden z klíčových problémů.“

„Protože když vznikne ten spor, tak v naprosté většině případů u těch nebankovních společností spor je posuzován u závislého rozhodce, to znamená rozhodce, kterého si stanoví ta nebankovní společnost už ve smluvních podmínkách,“ prohlásil Hůle.

Kalousek je mírou finanční negramotnosti šokován

Totální nedostatek finanční gramotnosti Čechů zjistil i průzkum, který si nechal udělat ministr financí Miroslav Kalousek. Chce jej teď předložit vládě a snažit se posílit finanční vzdělávání v Česku, protože neznalost lidí ho šokovala.

Podle zjištění studie většina Čechů přistupuje k financím lehkomyslně a nezná ani základní finanční termíny. Téměř dvě třetiny lidí například nečtou smlouvy, ve kterých se zavazují k dlouhodobým platbám, v celém rozsahu.

Jana Gulda, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme