ČNB za nynější intervence utratila podle odhadů 15 miliard korun

Až 15 miliard korun je nově na měnovém trhu od začátku intervence České národní banky před dvěma týdny. Spočítali to analytici ING banky. A díky tomu se zlevnilo i financování státu. Úroky vládních dluhopisů jsou totiž na dvouměsíčním minimu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky

České bankovky | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Česká národní banka se snaží udržet korunu blízko úrovně 27 Kč za euro. V posledních dvou týdnech několikrát do kurzu zasahovala, protože česká měna příliš posilovala. A tak ji oslabovala tím, že nakupovala cizí měny a prodávala koruny.

„Do systému dodává nové koruny, takže existuje spousta korun, které potom banky ukládají do státních dluhopisů, a díky tomu ty výnosy klesají,“ vysvětluje hlavní ekonom ING banky Jakub Seidler.

Pro srovnání: při intervenci v listopadu 2013 centrální banka nakoupila eura v hodnotě 200 miliard korun. Jakub Seidler si proto nemyslí, že by současných 15 miliard bylo pro banku problém.

„Některé naše odhady dokonce ukazují, že může klidně intervenovat až ve výši přes 30 miliard každý měsíc a pořád to pro ni nebude problém, pořád tak bude moci udržet kurzový závazek tak, jak slíbila,“ dodává Seidler.

Bankovní rada příští týden zasedne poprvé po spuštění současných intervencí. Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek si myslí, že ČNB téměř s jistotou nezmění úrokové sazby. Důležitější ale prý bude vývoj kurzu koruny.

„Tam si myslím, že ČNB pouze zopakuje svůj závazek držet kurz koruny nad 27 Kč za euro, a to asi určitě do příštího roku. Nicméně finanční trhy budou hledat změnu v každém slůvku, v každém interpunkčním znaménku, zda náhodou nedochází k určitému názorovému posunu. Proto si myslím, že to zasedání bude opravdu důležité,“ říká David Marek.

Podle analytiků bude rostoucí ekonomika dál tlačit korunu k tomu, aby posilovala, a Česká národní banka tak bude muset ještě několikrát zasáhnout.

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme