ČSA chystají hromadné propouštění, o práci má přijít třetina zaměstnanců

Polostátní letecká společnost ČSA chystá hromadné propouštění. Informoval o tom internetový deník Echo 24 a Českému rozhlasu to potvrdili zástupci Českého sdružení dopravních pilotů aerolinek s tím, že chystají určité kroky, které teď není možné upřesnit. O práci má přijít 77 pilotů z celkového počtu 235. A s nimi i víc než 200 lidí z řad stevardů a pozemního personálu. To znamená celkové snížení počtu zaměstnanců o třetinu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Letiště Václava Havla, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Jedná se o zhruba 70 pilotů, 150 palubních průvodčích a 60 administrativních pracovníků,“ říká tiskový mluvčí ČSA Daniel Šabík a upozorňuje:

„Nicméně je to jen dokončení rozhodnutí, které společnost učinila už na jaře a média o tom poměrně široce informovala. Tedy že společnost nebude využívat flotilu letadel Airbus A320.“

Tento krok podle Šabíka schválila valná hromada ČSA, pro byli jednomyslně všichni akcionáři. Teď proto prý dochází pouze k faktickému naplňování tohoto kroku a nejedná se tady o novou záležitost.

Přehrát

00:00 / 00:00

ČSA chystají hromadné propouštění. Informaci komentuje tiskový mluvčí ČSA Daniel Šabík a komentátor deníku Echo24 Petr Holub

ČSA však k tomuto kroku přistupují pouhé dva měsíce před tím, než přijdou o většinu akcií. „ČSA se rozhodly ke kroku, který má jasný, opodstatněný ekonomický základ. ČSA nemají celoroční kontinuální smysluplné využití pro flotilu letadel A320,“ vysvětluje Šabík a pokračuje:

„To se pak naplno ještě projevilo v důsledku rusko-ukrajinské krize. Ta to jen uspíšila.“ Už během letní sezóny prý společnost airbusy A320 vůbec nevyužívala pro pravidelnou přepravu, pouze na pronájem pro jiné společnosti, ale to je pouze sezónní záležitost.

„Tento krok kromě jiných v rámci schváleného restrukturalizačního plánu přinesl už první ovoce, a to, že ČSA byly v letní sezóně šest měsíců po sobě v provozním zisku, což se nestalo několik uplynulých let,“ podotýká Šabík.

Cílem je celoroční provozní zisk

„Pokud nemáte ekonomické využití pro nějaký počet letadel, to znamená šest letadel A-320, letadla opustí flotilu. Tento krok musí mít logicky dopad do organizační struktury. Odpovídající počet pracovních míst bude zredukován,“ konstatuje mluvčí a uzavírá.

„Děláme to proto, aby na celoroční bázi mohly ČSA prokázat provozní zisk. Pokud bychom si tato letadla nadále nechali, ale neměli pro ně ekonomické využití, tak tohoto cíle nedosáhneme.“

Vladimír Kroc, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme