ČSOB požaduje kvůli kauze České pivo 400 milionů po České národní bance

Československá obchodní banka žádá v arbitráži po České národní bance 400 milionů korun. Důvodem je i po patnácti letech nedořešená kauza České pivo, která je spojena s pádem Investiční a poštovní banky z roku 2000 a japonskou bankou Nomura.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

ČSOB zkrachovalou IPB převzala, Česká národní banka následně obchodní banku pověřila, aby vedla spory o akcie pivovarů zahrnutých do fondu České pivo.

Jednání ale byla neúspěšná a ČSOB teď chce po národní bance zaplatit vynaložené náklady. Požaduje 400 milionů korun.

O případu, na který upozornily Lidové noviny, teď rozhoduje pařížský arbitrážní tribunál zasedající v Praze. Podle zdroje Lidových novin si Česká národní banka nechává arbitráží potvrdit, že má ČSOB na peníze opravdu nárok.

V minulosti už musela národní banka vyplatit ČSOB zhruba tři miliardy. Tehdy však většinu proplatilo ministerstvo financí.

Kauza České pivo odstartovala, když japonská banka Nomura, která měla podíl v IPB, koupila po pádu Investiční a poštovní banky akcie Plzeňského Prazdroje, Velkopopovického Kozla a Radegastu. Zaplatila za ně ale bezcennými akciemi zkrachovalé IPB.

Nomura pivovary obratem prodala za 24 miliard korun jejich dnešnímu majiteli firmě SAB Miler. Vyvedení akcií se dokonce řešilo jako trestný čin, státní zástupce ale nakonec stíhání jedenácti osob zastavil.

Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme