ČSSD bere zájem Číny o dostavbu Temelína vážně. ODS je proti

Zájem Čínské lidové republiky dostavět jadernou elektrárnu Temelín rozděluje české politiky. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD ho bere velmi vážně. Podle koaličních lidovců by měla v případném tendru rozhodnout cena. Opoziční občanští demokraté si myslí, že by Čína mohla ohrozit energetickou bezpečnost Česka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto).

Jaderná elektrárna Temelín (ilustrační foto). | Zdroj: Reuters

Vláda by mohla o obřím tendru na dostavbu Temelína za stovky miliard korun rozhodnout do konce roku.

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD upozorňuje, že by čínské firmy nejdřív musely získat všechna povolení pro to stavět jadernou elektrárnu v Evropské unii. „Firmy by samozřejmě musely dostat licenci,“ konstatuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanoviska českých politiků k zájmu Číny dostavět Temelín shrnuje Lenka Jansová

„Čína skutečně staví jaderné elektrárny, zatím je u sebe. Nevím o případu, kdy by se nějak významně podílela na výstavbě elektrárny v zahraničí,“ řekl předseda dozorčí rady ČEZ, která elektrárnu Temelín spravuje, Václav Pačes.

Podle Pačesa by Čína zatím, bez potřebných povolení, mohla působit jen jako subdodavatel některých součástí.

Ani ministr životního prostředí Richard Brabec z hnutí ANO z hnutí nevidí důvod, proč by se do tendru Čína nemohla přihlásit.

„Je potřeba přivítat každou další nabídku, protože samozřejmě zvyšuje pravděpodobnost, že Česká republika bude mít z čeho vybírat. A že vybere nejlepší kvalitu za nejlepší cenu,“ říká ministr.

Třetí koaliční strana, lidovci, také chtějí Temelín dostavět. Mluvit o tom, kdo to udělá, je ale podle nich předčasné.

„Rozhodující bude cena, navržená technologie a kolik se vrátí zpět do českého průmyslu,“ říká místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

Proti Číně je jenom ODS

Dostavbu podporuje také opoziční ODS. Podle předsedy jejího poslaneckého klubu Zbyňka Stanjury by ale elektrárnu měla dostavět firma ze země, která je členem Severoatlantické aliance.

„Dobrou cenu, skvělou kvalitu, ale současně to musí být v souladu s naší energetickou bezpečností země,“ zdůrazňuje Stanjura kritéria.

Podle TOP 09 musí být podmínky nově vypsaného tendru hlavně výhodné pro Česko. Místopředseda Miroslav Kalousek řekl, že by se ho Čína mohla účastnit

Jaderná elektrárna Temelín. Reaktorovou část výrobních bloků chrání válcové kontejnmenty. | Foto: Filip Jandourek

Podle KSČM by se mělo začít co nejdřív. Předseda Vojtěch Filip si dokáže tendr představit ještě do konce tohoto roku. Nevidí důvod, proč by se do něj Čína nemohla přihlásit.

„Můžeme postupovat i systémem, který zvolilo Maďarsko. Tedy že by bylo dostavěno podle původních propočtů, tedy že by ho stavělo česko-ruské konsorcium a bezpečnostní systém by byl Westinghouse,“ říká Filip s tím, že je to jen jedna z úvah.

Hnutí Úsvit přímé demokracie považuje podle šéfa svého poslaneckého klubu Radima Fialy jadernou energetiku za způsob výroby elektřiny přátelský k životnímu prostředí. Pokud jde o dostavbu Temelína, záleželo by ale na konkrétních podmínkách.

Přehrát

00:00 / 00:00

O budoucnosti Temelína hovořil předseda představenstva společnosti ČEZ, která jadernou elektrárnu vlastní, Václav Pačes

Původního zadávacího řízení na dostavbu Temelína se Čína neúčastnila. Trojici uchazečů tvořily americko-japonská firma Westinghouse, rusko-české konsorcium MIR.1500 a francouzská Areva, která ale byla z výběrového řízení vyřazená.

Dva nové bloky by měly víc než zdvojnásobit současný výkon. Temelín by se měl dostavět do roku 2025 a nové bloky by měly být v provozu šest desítek let.

Podle Pačese není moc jiných variant, jak elektřinu v Česku vyrábět, než dostavit Temelín. Potenciál obnovitelných zdrojů bez státní podpory je podle něj malý, uhelné elektrárny se budou muset uzavřít kvůli neekologičnosti a Česku by tak nezbylo než elektřinu dovážet.

Lenka Jansová, Veronika Sedláčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme