CzechInvest hlásí rekordní počet investičních projektů, zájem mají zahraniční i tuzemské firmy

Tuzemské i zahraniční firmy mají znovu chuť investovat. Dokazuje to i rekordní počet letošních investičních projektů. Agentura CzechInvest jich zprostředkovala 116, tedy skoro třikrát víc než tomu bylo za stejné období loni. Projekty by měly vytvořit přes 14 000 nových pracovních míst

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobilka Porsche v Lipsku

Automobilka Porsche v Lipsku | Foto: Klára Stejskalová

Česká republika je stále častěji v hledáčku výrobních firem, které sem přesouvají svoje závody. Nabízí totiž strategickou polohu uprostřed Evropy a také ne příliš drahou pracovní sílu a infrastrukturu, jak potvrzuje i generální ředitel CzechInvestu Ondřej Votruba.

„Česká republika má stále ještě nejrozvinutější infrastrukturu - dálniční, železniční a obecně silniční síť. Je tady průmyslová tradice, je tu stále ještě technicky vzdělaná pracovní síla, i když ubývá. A je tu i velmi rozvinutá subdodavatelská základna - to je rozhodně pro investory výhoda.“

Nevýhodou ale je úbytek technicky kvalifikovaných pracovníků a také příliš dlouhé povolovací procedury ve stavebním řízení. Investoři často nevědí, jak dlouho bude trvat třeba územní řízení, stavební povolení a podobně.

Investice míř do regionů s vysokou nezaměstnaností

Dobrým signálem je, že většina investic a také nových pracovních míst se daří uskutečňovat v krajích, kde je největší procento nezaměstnaných.

Necelých 6000 nových pracovních míst tak vznikne v Moravskoslezském kraji a třeba do Ústeckého kraje zamíří 31 miliard korun na vytvoření více než 3000 míst.

V Česku by se celkově tedy mělo proinvestovat 78 miliard korun. Ta největší investice - a to skoro 23 miliard korun - je od korejského výrobce pneumatik Nexen Tire, který plánuje postavit novou továrnu v severních Čechách.

Z tuzemských firem oznámila největší investici společnost Brose CZ, která rozšíří výrobu polohovacích sedadel a zámkových systémů.

Investoři nejčastěji v Česku tradičně vkládají svoje peníze do výroby dopravních prostředků, která je v Česku dominantním odvětvím. Následuje kovodělný, kovozpracující a strojírenský průmysl.

Nejvíce investic jde tradičně z Německa, které v Česku proinvestuje 12,5 miliardy korun. Potom z Nizozemska a také ze Spojených států.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme