Daně z příjmů čeká od ledna několik změn, mírně si polepší zejména rodiny s dětmi

Vyšší odečty z daní na děti, na školkovné nebo obnovení slevy pro pracující důchodce. To jsou některé změny, které od roku 2015 začnou platit v oblasti daní z příjmů. Dotknou se jak zaměstnanců, tak podnikatelů a živnostníků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Mezi změny, které od příštího roku začnou platit v oblasti daně z příjmu, patří například zvýšení slevy na dani na druhé a každé další dítě.

„Na druhé dítě se sleva zvyšuje o 200 korun měsíčně, na třetí a každé další dítě se sleva zvyšuje o 300 korun. Jinými slovy, v roce 2014 měsíční sleva na jedno dítě činí 1117 korun a od ledna bude na druhé dítě činit 1317 korun a na třetí a další bude činit 1417 korun,“ popisuje senior manažer společnosti PricewaterhouseCoopers Tomáš Hunal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od roku 2015 začnou platit některé změny v oblasti daní z příjmů. Detaily zjišťovala redaktorka Jitka Hanžlová

Rodiče budou moci také uplatnit zcela novou slevu na dani z příjmu. A to za umístění dítěte předškolního věku do školky. A to jak státní, tak soukromé.

„A to ve výši vynaložených výdajů za to, že jejich dítě navštěvuje školku. Maximální výše této slevy je omezená minimální mzdou. Tudíž pro rok 2014 maximální sleva na dani činí 8500 korun a pro rok 2015 maximální roční sleva za každé dítě umístěné ve školce činí 9200 korun,“ upřesňuje Hunal.

Školkovné mohou využít i podnikatelé, kteří uplatňují výdajový paušál. U nich stále platí, že pokud je příjem z jejich podnikatelské činnosti jejich jediným příjmem, nemohou uplatnit slevu na dani na vyživovanou manželku nebo manžela bez vlastních příjmů ani daňové zvýhodnění na děti.

Odpočet nákladů ze základu daně paušálem bude omezený. Maximální částka, ze které půjde paušál uplatnit, bude roční příjem 2 miliony korun.

Po rozhodnutí Ústavního soudu mohou pro roky 2014 i 2013 uplatňovat slevu na dani pracující důchodci.

„Pracující starobní důchodci opět mohou uplatňovat základní slevu na dani a to ve výši 24 840 korun,“ vysvětluje mluvčí Finanční správy Petra Petlachová .

Změní se i takzvaná solidární daň. Zvláštní samostatné daňové přiznání už nebudou muset podávat zaměstnanci, kteří stanovenou hranici příjmu překročí jen jeden měsíc například kvůli mimořádným odměnám.

„Tato povinnost zůstává pouze pro poplatníky, jejichž roční příjem ze závislé činnosti překročí hranici milionu 245 tisíc korun,“ doplňuje senior manažer společnosti PricewaterhouseCoopers Tomáš Hunal.

Novinkou je takzvané oznámení o osvobozeném příjmu fyzických osob. Tato nová povinnost se zavádí od roku 2015 na všechny příjmy, které nebudou evidentní z veřejně dostupných registrů. Netýká se tak například prodejů nemovitosti.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme