Deregulaci nájemného pocítí od ledna kolem 400 tisíc domácností

Majitelé domů a bytů se už snaží dohodnout s nájemníky na ceně nájemného pro příští rok. Od 1. ledna totiž v přibližně 400 tisících bytech nebude nájemné podléhat regulaci a jeho výše bude záležet na dohodě mezi majitelem a nájemníkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nájemník

Nájemník | Foto: Tomáš Adamec

V případě, že se obě strany na nové ceně za bydlení nedokáží dohodnout, mohou se obrátit na soud. Pronajímatelé bytů by ale měli být vstřícní, doporučuje členům Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí jeho předseda Tomislav Šimeček:

„Při dohodě o výši nájemného je potřeba vzít v úvahu skutečné možnosti nájemce a pokusit se společně s ním najít řešení i tím, že dostane nějakou dočasnou slevu z nájemného, tam mohl zůstat, vyřídil si všechny dávky sociálního bydlení, které má dostat, a aby případně zvážil možnost se přestěhovat do jiné lokality.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak se určuje výše nájemného po deregulaci, zjišťoval redaktor Jaroslav Skalický

Obě strany se o místně obvyklém nájemném, ze kterého by v jednotlivých lokalitách měly při stanovení nájemného vycházet, mohou více dozvědět v publikaci, kterou sdružení vydalo.

„Je tam zaprvé definice toho, co to vlastně místně obvyklé nájemné je, i jak ho mohou dneska bez problémů zjistit. Budou mít taková vodítka hodnoty o místně obvyklém nájemném v krajských a okresních městech, ale pokud budou chtít konkrétní číslo pro svůj konkrétní případ, tak se musí obrátit na instituci, která tyto informace standardně podává,“ říká Šimeček.

Tuto službu za poplatek poskytuje Institut regionálních informací. Jak se místně obvyklé nájemné zjišťuje, vysvětlila Radiožurnálu jednatelka institutu Milada Kadlecová:

„Musí se monitorovat trh, to znamená musíme zjistit velikost nabídky a velikost poptávky v dané lokalitě. Ty zjišťujeme tak, že sbíráme nabídkové inzeráty, šetříme realitní inzerci v daném městě pro nájemné a pro ceny bytů a v podstatě statistickými metodami potom zjišťujeme, jaká je výše ceny bytu a místně obvyklého nájemného pro daný standard.“

Někde se nájemné zvedne mírně, jinde razantně

V některých oblastech by se místně obvyklé, tedy tržní nájemné mělo proti současnému stavu zvednout relativně přiměřeně, jinde ale razantně.

„To je otázka severních Čech a severní Moravy a současně malých obcí v blízkosti velkých měst. Tam je nájemné tak nízké, že se musí podstatně zvednout, aby alespoň pronajímatel měl kryté náklady prosté reprodukce. To může být klidně i 200 procent,“ dodává Tomislav Šimeček.

Výjimku z deregulace má zhruba 300 tisíc ve všech krajských městech kromě Ostravy a Ústí nad Labem a obce Středočeského kraje s počtem obyvatel nad deset tisíc. Tam se regulace prodlužuje až do konce roku 2012.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme