Dolarových milionářů už je v Česku přes 23 tisíc. Investují do půdy, pozemků i firem

V Česku už je více než 23 tisíc dolarových milionářů. Vyplývá to ze zprávy poradenské společnosti Capgemini. Z celosvětového hlediska rostlo světové bohatství dolarových milionářů nejvíce v Asii a Tichomoří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký dolar oslabuje (ilustrační foto)

Americký dolar oslabuje (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Dolarových milionářů je v Česku 23 200, což je o 1800 lidí s milionovým majetkem v dolarech více než loni. Podle společnosti Capgemini je takový nárůst rekordní.

„Naši milionáři investují do zemědělské půdy, stavebních pozemků a do firem. Až někde na třetím nebo čtvrtém místě jsou start-upy,“ vyjmenovává generální ředitel společnosti Zdeněk Přibyl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dolarových milionářů už je v Česku přes 23 tisíc. Investují do půdy, pozemků i firem. Podrobnosti zjišťovala Eliška Malínská

Dále jsou to investice do komodit, jako je zlato, diamanty a akcie. Dolarových milionářů v Česku přibývá rychleji, než je celosvětový průměr. Přispívá k tomu i růst reálného HDP, cen nemovitostí a také státní úspory.

Světové bohatství dolarových milionářů vzrostlo loni jen o čtyři procenta. Hodnota se vyšplhala na necelých 59 bilionů dolarů.

Naopak bohatství v Asii a Tichomoří se podle společnosti Capgemini zvýšilo dokonce o deset procent. V této oblasti proto mají dolaroví milionáři největší bohatství. Poprvé se tak Asie a Tichomoří dostaly před Severní Ameriku v počtu dolarových milionářů i jejich bohatství.

Celkem je na světě víc než patnáct milionů lidí, kteří mají investovatelné jmění v hodnotně minimálně jednoho milionu dolarů.

Dolaroví milionáři | Foto: Český rozhlas

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme