Dotace na rozvoj turismu nebudeme dávat ze zvyku ani kamarádům, říká Šlechtová

Cestovní ruch by měl do České republiky přinášet více peněz. Měl by se stát silným průmyslovým odvětvím, které by mělo přinášet do státního rozpočtu více než tři procenta hrubého domácího produktu. Takové jsou plány ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlovy Vary, kolonáda

Karlovy Vary, kolonáda | Foto: CzechTourism

Oproti předchozímu vnímání cestovního ruchu má být rozdíl v návratnosti.

Prezentace České republiky v zahraničí, podpora sportovních a kulturních akcí musí mít jasný zpětný efekt. Ministryně Karla Šlechtová za hnutí ANO například i proto zastavila dotace:

„Dotace už nebudeme dávat ze zvyku, kamarádům a nikomu, kdo nebude plnit kritéria, podle kterých budeme dávat peníze. Na příští rok chci požádat ministerstvo financí o částku 500 milionů korun."

Kritéria budou zveřejněna na webových stránkách ministerstva. To nepředloží Parlamentu zákon o cestovním ruchu, protože podle Karly Šlechtové není potřeba. Naopak zákon o podnikání v cestovním ruchu, který má především zvýšit ochranu klientů cestovních kanceláří v případě jejich úpadku, by mohl vstoupit v účinnost v lednu příštího roku.

Zástupci cestovního ruchu uvádějí, že potřebují spíše rovná pravidla, která postihnou nepoctivce. Předseda Asociace cestovních kanceláří Viliam Sivek například upozorňuje na to, že průvodcovská licence nezaručuje úroveň služeb a ty často nabízejí lidé úplně bez licence.

„A podle toho to také vypadá. Bují nelegální podnikání, které škodí poctivým podnikatelům a státu. Poškozuje se tak pověst českého cestovního ruchu,“ prohlásil Sivek.

Zvýší se místní poplatky

Ministerstvo pro místní rozvoj plánuje zvýšit takzvané místní poplatky, které odvádí ubytovatel nebo provozovatel lázeňských služeb obci.

Poplatky by měly být povinné například tam, kde je v obci 15 tisíc ubytovacích lůžek. Částku by stanovila obec. Poplatky by se ze současných šesti až 15 korun zvýšily na jedno euro.

Václav Stárek, prezident asociace hotelů a restaurací, ale namítá, že vyšší poplatky by měly obcím sloužit ke zlepšení infrastruktury tak, aby z toho měli prospěch i ti, kdo je odvádějí:

„Místní poplatky – lázeňské a rekreační – zdaleka neplatí všichni. Myslíme si, že jejich zvyšování je nesmyslné, protože to zvýší pouze těm, kteří to platí. Měli by je odevzdávat všichni za každého ubytovaného hosta. Střed, který je vypočítaný, je 17 korun.“

To zatím podle ministryně pro místní rozvoj není dané. Jasné je, že by místní poplatky měly jít do rozpočtu obcí.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme