Dovolenou stráví Češi nejčastěji v tuzemsku, ze zahraničí vede Chorvatsko a Slovensko

S koncem školního roku začíná i období dovolených. Češi za ně utratí v průměru jedenáct tisíc korun na osobu, další přes 3,5 tisíce pak plánují zaplatit v místě pobytu. Podle průzkumu společnosti Stem/Mark chtějí lidé letos strávit dovolenou hlavně v České republice, ze zahraničních pak vede Chorvatsko, Itálie nebo třeba Slovensko.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dovolená, odpočinek

Dovolená, odpočinek | Foto: Elena Horálková | Zdroj: Český rozhlas

V Česku plánují Češi trávit dovolenou hlavně na pronajaté chatě, chalupě nebo apartmánu. A třeba stanovat plánuje skoro 30 procent lidí. Domácí kempy přitom Češi využívají víc doma než v cizině.

V případě zahraničních dovolených volí lidé nejčastěji tříhvězdičkové a čtyřhvězdičkové hotely nebo penziony. Letos vyrážejí hlavně do Chorvatska, na Slovensko nebo také do Španělska. Populární je mezi cestovateli i Itálie a Řecko.

Kromě hotelů lidé k ubytování využívají stále častěji i hostitelskou komunitu Airbnb. Tady mají lidé možnost se ubytovat ve 190 zemích světa. Právě celosvětový počet hostitelských nabídek za poslední čtyři roky vzrostl skoro dvojnásobně.

Lidé v podstatě dělají ze svých domovů hotel. Na internetových stránkách nabídnou například pokoj, vloží fotografie a cenu za noc. Zprostředkovatel - tedy portál Airbnb - si pak bere od hostitelů za každou dokončenou rezervaci 3 procenta. Od hostů pak od šesti do 12 procent z celkové ceny noclehu.

Vedle webu Airbnb nabízí hostitelství taky například stránky Homeaway nebo Housetrip. Lidé ubytovávají zájemce nejen v bytech, ale také třeba na hradech, případně dokonce v iglú a v domcích na stromě.

Nejlevnější je Bulharsko

Z jedenácti evropských zemí, které Češi navštěvují nejčastěji, zůstává dlouhodobě nejlevnější Bulharsko. Za českou tisícovku tam český turista nakoupí zboží, které by ho doma stálo skoro 1400 korun.

Výhodné je také Maďarsko, česká tisícikoruna tam má hodnotu 1150 korun. Přibližně za stejnou cenu jako doma si pak Češi můžou nakoupit na Slovensku a v Chorvatsku.

Řecko nebo Španělsko jsou pro české turisty už relativně drahé. Česká tisícikoruna tam má totiž skoro o třetinu nižší hodnotu. Vůbec nejdražší jsou ale Itálie, Francie a Rakousko. Za totožný nákup tam necháme o 400 korun víc než v českých obchodech.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme