Dovozci potravin budou muset hlásit úřadům dopředu příchod zboží

Dovozci potravin budou muset ohlásit kontrolním úřadům příchod zboží dva dny předem a informovat o jeho předpokládané ceně. Dnes o tom po předložení návrhů ministerstva zemědělství rozhodla vláda. Podle šéfa resortu Mariana Jurečky z KDU-ČSL se má opatření zabránit přívalu zboží za dumpingové ceny ovlivněné ruským embargem. Kabinet si od nařízení slibuje také efektivnější ochranu spotřebitelů před méně kvalitní produkcí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zelenina

zelenina | Foto: stock exchange

Nařízení se bude týkat potravin živočišného a vybraných produktů rostlinného původu.

U potravin živočišného původu již nahlašovací povinnost dovozců platí od května 2011. Až dosud museli o příchozích zásilkách informovat Státní veterinární správu alespoň 24 hodin dopředu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česko zpřísní dovoz potravin. O tématu mluvili ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL a agrární analytik Petr Havel.

Podle dnes přijatého návrhu se však jeden den ukázal jako krátká doba, bylo proto lhůtu potřeba zdvojnásobit. Dovozci rostlinných potravin dosud své dovozy hlásit nemuseli dopředu vůbec, novinkou je také cenové hlášení.

Příjemci potravin živočišného původu budou informovat Státní veterinární správu, importéři rostlinných produktů Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Hlášení se budou podávat elektronicky pomocí zvláštních formulářů na webech kontrolních institucí.

„Pro mě je tento názor klíčový hlavně v oblasti monitoringu. Protože pokud mám nějakým způsobem reagovat a argumentovat na evropské úrovni ve vztahu k opatřením, která přijala Evropská komise, potřebuji mít aktuální informace o tom, jaké zboží, v jakém množství a za jakou cenu na český trh proudí,“ vysvětluje ministr zemědělství Marian Jurečka.

Opatření by neměla platit dlouhodobě

Obavy, že na opatření můžou doplatit čeští exportéři v rámci nějakých recipročních omezení, nejsou podle něj namístě. Připomíná, že jde o výjimečnou situaci a opatření by neměla platit dlouhodobě.

„V případě rostlinných komodit je nařízení plánováno do 31. prosince 2014 a v případě živočišných komodit počítám s rozšířením po dobu, kdy budou trvat ruské protisankce, mluví se o termínu konec června příštího roku,“ upřesňuje.

Podle agrárního analytika Petra Havla ale nemusí ministerské nařízení přinést slibovaný efekt. „Chápu operativní monitoring, to už u výrobků živočišného původu máme a myslím, že vyhovovala současná situace. Hlášení o cenách je v delším časovém horizontu zneužitelné ze strany konkurence. Nejspornější je ale riziko možných protisankcí ze strany jiných zemí. Netvrdím, že přijde, ale rozhodně tady je,“ míní.

„90 procent našeho obchodu je se státy EU a dělat si uvnitř Unie tak trochu špatnou vizitku pro budoucí obchody není asi strategické,“ upozorňuje.

Ruské embargo vyvolalo přetlak na unijním trhu

Nařízení, která dnes schválila vláda, jsou reakcí na situaci vzniklou poté, co Rusko zakázalo dovoz řady potravin a zemědělských komodit ze Západu. Na unijním trhu je v důsledku embarga přetlak a ceny komodit jdou dolů. Výkupní ceny jablek a zeleniny byly začátkem září meziročně až o polovinu nižší.

Podle dřívějšího odhadu ministerstva čeští vývozci zemědělských komodit a potravin kvůli ruským sankcím přijdou do konce roku na tržbách o 250 až 300 milionů korun. Propad cen v důsledku přetlaku zboží na unijním trhu jim může podle Potravinářské komory způsobit až miliardové škody.

ČTK, David Černý, Veronika Sedláčková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme