Dozorčí rada ČD projedná prodej pozemků u Masarykova nádraží v Praze

Prodej pozemků u pražského Masarykova nádraží projedná na mimořádném zasedání dozorčí rada Českých drah. Na parcely má podle posledních informací předkupní právo společnost Penta. Za 15 tisíc metrů čtverečních plochy drahám nabízí zhruba 400 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Masarykovo nádraží v Praze

Masarykovo nádraží v Praze | Foto: Filip Jandourek

V okolí Masarykova nádraží by tak mohl následně za miliardy korun vyrůst Central Business Distrikt, který Penta přirovnává k londýnskému City. Tedy části města spojenou hlavně s obchodem, bankami a pojišťovnictvím.

Stavět by se mělo ve třech lokalitách v okolí nádraží. První blok budov by měl podle plánů vzniknout v ulici Na Florenci naproti obchodnímu centru Florentinum, které společnost dokončila v roce 2013.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dozorčí rada ČD projedná prodej pozemků u Masarykova nádraží v Praze. Lokalitu přiblížil urbanista a architekt Filip Tittl

Místu by podle urbanisty a architekta Filipa Tittla mohla změna prospět, pokud se budovy postaví dobře.

„O zástavbě na nepotřebných částech bývalého kolejiště Masarykova nádraží se diskutuje už dlouho jak mezi odbornou, tak laickou veřejností. Je to místo, kde se dá zástavba určitě předpokládat,“ dodal Tittl.

Upozornil také, že území kolem Masarykova nádraží je velmi složité na uspořádání. Před vydáním stavebního rozhodnutí by si měl prý pražský magistrát ohlídat především urbanistické vazby a koordinaci.

„Místo Masarykova nádraží je jedna z urbanisticky nejkomplikovanějších situací v Praze. Není to jen kvůli nádraží, ale především kvůli severojižní magistrále, která dnes v tomto prostoru vytváří velmi nepříjemnou bariéru. Zástavba by měla vzniknout tak, aby dávala smysl v kontextu celého města a aby rozumným způsobem propojila centrum města a Karlín,“ upřesnil urbanista Tittl.

Masarykovo nádraží - rozvojové oblasti v areálu | Foto: ČTK

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme