Dráhy převedou nádraží na SŽDC za 3,3 miliardy nejpozději do 1. srpna

Řídicí výbor Českých drah schválil převod nádraží na Správu železniční dopravní cesty za 3,3 miliardy korun. Zhruba 1500 nádražních budov i zaměstnance dráhy na státní organizaci převedou nejpozději k 1. srpnu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hlavní nádraží Praha

Hlavní nádraží Praha | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Souhlas řídicího výboru, který se skládá z náměstků ekonomických ministerstev, byl posledním bodem schvalovacího procesu převodu. Transakci koncem loňského roku schválila vláda, v dubnu s převodem souhlasila i dozorčí rada Českých drah.

Prodej se týká zhruba 1500 nádražních budov. Je mezi nimi i hlavní nádraží v Praze, které bylo v posudku oceněno na 200 milionů korun. Součástí balíku jsou kromě nádraží i další nemovitosti, z nichž mnohé dlouhodobě chátrají.

Plán naopak nezahrnuje ty budovy, kde jsou komplikované vlastnické vztahy, například pražské Masarykovo nádraží nebo hlavní nádraží v Brně, kde stále není rozhodnuto o jeho budoucí poloze.

Dráhy původně očekávaly za převod nádraží výrazně vyšší sumu, zhruba dvojnásobek současné částky. Částku kolem 3 miliard korun nicméně v loňském roce nepřímo stanovila Evropská komise, když uvedla, že převod nádraží mezi drahami a SŽDC za tuto cenu nebude považovat za nedovolenou podporu.

Převod peněz ale musí ještě schválit ministerstvo financí. Pod SŽDC budou přecházet i někteří zaměstnanci Českých drah, kteří budou mít u nového zaměstnavatele stejné podmínky, jako měli dosud.

Do dvou let opravíme 60 nádraží, slibuje SŽDC

Důvodem převedení nádraží na SŽDC je podle ministerstva dopravy mimo jiné snaha najít efektivnější financování oprav a provozu tohoto majetku, protože státní správce kolejí na jejich rekonstrukce může získat z EU více peněz než dopravce.

Správa železniční dopravní cesty plánuje ještě letos menší úpravy některých nádraží. Jde například o opravy omítek, dlažby nebo nová zábradlí. Podle mluvčího Marka Illiaše čeká do dvou let rozsáhlejší oprava zhruba 60 budov.

„Při sestavování seznamu jsme vycházeli z toho, které budovy jsou v nejhorším technickém stavu. Ale svojí roli například sehrál i fakt, kdy původní vlastník, tedy ČD, měl už v nějakém stupni rozpracovanou projektovou přípravu. Tu bychom v případech, kde to bude možné, od nich převzali a začali s vyhlašováním veřejných soutěží na zhotovitele zakázky,“ řekl Illiaš.

ČRo, mka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme