Druhý den s EET: 5,7 milionů účtenek, 159 stížností na jejich nevydání a útok na informační web

Restauratéři a hoteliéři od čtvrteční půlnoci do pátečních 19. hodin, tedy za dobu ostrého fungování elektronické evidence tržeb, odeslali na servery Finanční správy 5,7 milionu účtenek. Zároveň správa do pátečních 13 hodin evidovala 159 oznámení o nevydání účtenky. Uvedla to mluvčí Finanční správy Petra Petlachová. Dodala, že systém funguje plynule a bez problémů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektronická evidence tržeb (EET) - ilustrační foto

Elektronická evidence tržeb (EET) - ilustrační foto | Foto: Petr Jadrný | Zdroj: Český rozhlas

Krátkodobě byla kvůli útoku kolem 15. hodiny jen nedostupná informační stránka etržby.cz . Server pouze poskytuje informace o EET a se samotnou evidencí a shromažďováním údajů z účtenek nesouvisí.

„Následkem útoku tak byla pouze nedostupnost informačních internetových stránek, která byla obratem odstraněna. Praktickou činnost podnikatelů výpadek nijak nenarušil," uvedla Petlachová.

Jestli nějaká hospoda zaniká, napište mi to, chci s nimi diskutovat. Rozhovor s Babišem o EET

Číst článek

Do EET je zatím zapojeno podle DIČ 37 314 podnikatelů. Podle dřívějších odhadů správy se týká první vlna EET zhruba 40 tisíc podnikatelů. Podle posledního dostupného údaje z 28. listopadu bylo do evidence zaregistrováno 46 250 provozoven.

I podle serveru HlídačEET.cz, který monitoruje měření dostupnosti a rychlosti komunikace pokladen obchodníků se servery EET, je odezva systémů dobrá a systém pracuje bez problémů.

Vláda si od evidence slibuje omezení daňových úniků a narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice opatření kritizuje a tvrdí, že zlikviduje mnoho drobných živnostníků. Po hotelech a restauracích se budou muset od března příštího roku zapojit do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou i další obory podnikání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme