Dvě firmy ze skupiny Vítkovice Holding čelí insolvenci. Neplatí prý pohledávky

Krajský soud v Ostravě zahájil insolvenční řízení se dvěma firmami ze skupiny Vítkovice Holding podnikatele Jana Světlíka. Návrh podala brněnská společnost Wetag Invest, která tvrdí, že firmy dlouhodobě neplatí pohledávky. Jde o tři pohledávky, které jsou už po dohodnuté 90denní době splatnosti. Jejich celková výše dosahuje téměř sedmi milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze (ilustrační foto)

Peníze (ilustrační foto) | Foto: Ladislav Bába

Dvě z pohledávek, dohromady přesahující šest milionů korun, jdou podle insolvenčního návrhu za společností Vítkovice Power Engineering. Zhruba půlmilionová pohledávka pak míří vůči firmě Vítkovice Mechanika.

Společnost Wetag Invest tyto pohledávky koupila od původních držitelů, kteří firmám z vítkovického holdingu fakturovali dodávky zboží a materiálu. Navíc tvrdí, že jedná s dalšími věřiteli o tom, aby se připojili k insolvenčním návrhům. Její mluvčí Radka Háčková uvedla, že se má jednat o desítky milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dvě firmy ze skupiny Vítkovice Holding čelí insolvenci. Neplatí prý pohledávky

Firma se podle Háčkové zabývá obchodováním s pohledávkami a jediným motivem je jejich úhrada a generování zisku. O nic jiného prý nejde. Společnost popírá spojení s dlouhodobými rivaly majitele holdingu Vítkovice Jana Světlíka – firmou KKCG Karla Komárka a Davidem Beranem.

Mluvčí vítkovického holdingu Eva Kijonková uvedla, že vedení strojírenské skupiny se chystá soudu doložit, že na úhradu pohledávek peníze má. Celou záležitost pokládá za mediální útok. Wetag Invest totiž Vítkovice údajně zatím nijak nekontaktoval, aby projednal možnost úhrady pohledávek.

Kijonková navíc upozornila, že smlouvy s dodavateli zakazují přeprodej pohledávek jiným firmám bez souhlasu Vítkovic. Tím pádem podle ní nemůže být návrh na insolvenční řízení platný. Firma Wetag Invest ovšem namítá, že všechny smlouvy prozkoumala a postoupení pohledávek prý nic nebrání.

Propouštění se prý nechystá

Vítkovice Holding jsou jedním z největších zaměstnavatelů v regionu. Celá strojírenská skupina zaměstnává asi 8000 lidí, z toho Vítkovice Power Engineering a Vítkovice Mechanika necelé 2000.

Podle údajů z konce února dlužil holding po splatnosti zhruba jednu miliardu korun. Vedení ale tvrdí, že se situace zlepšuje a v horší kondici zůstávají právě jen tyto dvě dceřiné společnosti. Propouštění se prý nechystá, holding chce naopak ještě letos přibírat zaměstnance.

Přehrát

00:00 / 00:00

Strojírny Vítkovice miliardáře Jana Světlíka jsou pod tlakem věřitelů. Situaci rozebrala redaktorka Jana Klímová

„Nic nenasvědčuje tomu, že by Vítkovice měly zkrachovat. Insolvenční návrhy, které se v letošním roce objevily, jsou opravdu na zcela minimální částky, které jednotlivé dceřiné firmy dluží,“ upozorňuje redaktorka Jana Klímová s tím, že Vítkovice loni jako celek vytvořily zisk 240 milionů korun.

„Pravda je, že to byl pokles o 40 procent. Důvodem bylo to, že Vítkovice musely vytvořit velikou rezervu na problematický projekt stavby elektrárny v Turecku,“ dodává. Pokud by se holding přesto dostal do větších problémů a musel by propouštět, byla by to podle Klímové pro region katastrofa.

Jana Klímová, Michal Polášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme