EGAP může mít letos ztrátu až 8 miliard korun, odhadují ministerstva

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) čeká za letošní rok ztrátu pět až osm miliard korun. Vyplývá to z odhadů zprávy, kterou vypracovala ministerstva financí a průmyslu o činnosti EGAP a České exportní banky. Zprávu by měla zítra projednat vláda.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny (ilustr. obr.)

Koruny (ilustr. obr.) | Foto: Miroslav Zimmer

Odhadovaná ztráta je dost podobná loňskému výsledku. Tehdy měla pojišťovna EGAP ztrátu téměř 6 miliard korun. Jaký výsledek bude mít letos, se ještě neví. Záleží totiž na tom, kolik peněz bude muset dát do rezerv.

V tuto chvíli má EGAP ztrátu 360 milionů korun. „Je to jenom další dotační instituce,“ říká profesor Martin Slaný z Vysoké školy ekonomické v Praze a připomíná, že ztráty vyplývají ze samé podstaty EGAP.

EGAP je úvěrová pojišťovna se zaměřením na tržně nepojistitelná politická a komerční rizika spojená s financováním vývozu zboží, služeb a investic z České republiky. EGAP pojišťuje zejména bankovní úvěry se splatností delší než 2 roky na financování vývozu velkých energetických, strojních a technologických zařízení, investičních celků, dopravních staveb a investic, a to především do zemí, kde politické, ekonomické a právní prostředí přináší větší míru nejistoty a vyšší riziko nezaplacení na straně kupujících. EGAP byl založen v roce 1992 jako akciová společnost plně vlastněná státem.
Pramen: EGAP

„Jejím smyslem je za výhodnějších než tržních podmínek pojišťovat riziko podnikatelské, ekonomické, politické a suplovat tím banky nebo jiné finanční instituce v případě, kdy firmy chtějí exportovat nebo investovat do rizikových oblastí a nemají na to vlastní kapitál.

„Anebo si nejsou schopny sjednat pojištění za tržních podmínek sjednat pojištění, které by odpovídalo riziku,“ dodává Slaný.

Ztrátu zvyšují špatné úvěry z předcházejících let. Především z období 2007 až 2011. Česká exportní banka ke konci června poskytla úvěry za 84,5 miliardy korun. Podíl úvěrů se selháním dlužníka byl téměř 44 procent, podíl sledovaných – rizikových – pohledávek přes 23 procent.

Letos EGAP nejvíce pojišťoval export do dvou zemí – do Ázerbájdžánu a Egypta. Následovaly Gruzie, Turecko, Rusko, Indie a Laos. Podle údajů Českého statistického úřadu český vývoz od ledna do září představoval téměř 2,5 bilionu korun.

Služby nevyužívají jen velké firmy

Živnostníkovi EGAP asi nepomůže, pro něj bude vývoz do rizikových oblastí příliš nebezpečný. Ale služby EGAPu si v poslední době pochvaluje i Asociace malých a středních podniků.

„Každá míra rizika má svoje hranice, ale jsme přesvědčeni, že kdyby tady dneska EGAP nebyl, tak by to pro určitý typ podniků bylo velmi nepříjemné,“ potvrzuje prezident asociace Karel Havlíček.

„Jsem přesvědčen, že v každé zemi, která je proexportně orientovaná – naše ekonomika je v tomto slova smyslu jednoznačně otevřená – musí existovat státní instituce, která poskytuje pojištění rizikových pohledávek.“

Podle zprávy ministerstva průmyslu a ministerstva financí celkem chybí v systému exportního financování odhadem 15 až 20 miliard korun. Ty by měl poskytnout státní rozpočet.

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme