EK: Česko letos poroste výrazně pomaleji, než čeká ministerstvo financí

Evropská komise letos Česku předpovídá podstatně pomalejší ekonomický růst, než jaký odhaduje ministerstvo financí. Podle EK se výkon českého hospodářství zrychlí o 2,3 procenta. Ministerstvo financí přitom čeká růst o 2,7 procenta. Komise se jinak s ministerstvem shoduje, že v Česku dál klesne nezaměstnanost nebo schodek státního rozpočtu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropská komise

Evropská komise | Foto: Audiovisual service EU

Český ekonomický růst letos podle předpovědí oproti loňsku výrazně zpomalí. Mimořádný růst za rok 2015 totiž táhlo velmi zrychlené čerpání peněz z evropských fondů.

To se po začátku nového evropského rozpočtového období sníží, což v Česku povede k nižším investicím, a tedy zpomalení růstu.

V roce 2017 by růst HDP měl v Česku podle Evropské komise opět zrychlit na 2,7 procenta.

Komise očekává, že letos zavedená kontrolní hlášení daně z přidané hodnoty povedou ke zvýšení příjmů státního rozpočtu.

EK v makroekonomické předpovědi dnes také uvedla, že ekonomika Evropské unie vykáže v letošním roce vzestup o 1,9 procenta, v příštím roce pak růst hrubého domácího produktu (HDP) dosáhne dvou procent. Pro eurozónu komise na letošek předpokládá růst o 1,7 procenta, v roce 2017 pak o 1,9 procenta.

Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme