Ekonomice se daří, MF letos očekává největší růst za posledních osm let

Česká ekonomika roste. Podle údajů ministerstva financí se pro letošní rok očekává dokonce největší růst hospodářství od roku 2007. Hrubý domácí produkt by měl stoupnout o 4,5 a příští rok o 2,7 procenta. Loni to bylo o dvě procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České bankovky

České bankovky | Foto: Ladislav Bába

Ekonomiku táhnou především investice a tedy i čerpání peněz z evropských fondů.

Letošní rok je totiž poslední, kdy Česká republika musí dočerpat peníze z předchozího programového období.

Za první pololetí letošního roku se podařilo vyčerpat přibližně 120 miliard korun, což je zhruba stejná částka jako za celý loňský rok.

„Prvním a největším tahounem letošního růstu ekonomiky je snaha utratit evropské fondy. K růstu přispívá pokles inflace na nulu v kombinaci s růstem zaměstnanosti a nominálních mezd,“ dodává hlavní ekonom Unicredit Bank Pavel Sobíšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle nejnovější prognózy ministerstva financí by měl HDP letos stoupnout o 4,5 a příští rok o 2,7 procenta. Více ekonom finanční skupiny Roklen Lukáš Kovanda

Hospodářství prospívá i vyšší spotřeba zákazníků, tedy chuť domácností utrácet jak za zboží, tak za služby. V neposlední řadě pak k ekonomickému růstu přispívají nízké ceny ropy.

Jedna z nejrychleji rostoucích zemí EU

Ve srovnání s eurozónou nebo s průměrem zemí Evropské unie roste Česká republika nadprůměrně rychlým tempem. V tuto chvíli patří dokonce k nejrychleji rostoucím zemím EU.

„Stojí si velice dobře. I po odeznění určitých jednorázových stimulů v tomto roce, jako například dočerpávání dotací z Evropské unie, se domnívám, že v příštím roce bude patřit k rychleji rostoucím ekonomikám EU,“ potvrzuje hlavní ekonom Era Jan Bureš.

Prostředí pro podnikání se v Česku oproti loňsku zhoršilo, tvrdí zpráva

Číst článek

Podle odhadů ministerstva financí by příští rok měly jednorázové faktory jako právě čerpání dotací nebo nižší ceny ropy odeznít. Přesto by ale měla česká ekonomika pokračovat v tempu růstu okolo tří procent. Inflace by současně měla jít vzhůru na 1,1 procenta.

Prognózu o vývoji českého hospodářství vydá příští týden i Česká národní banka. Ještě v srpnu počítala s růstem o 3,8 procenta pro letošní a o 2,8 procenta pro příští rok.

Simona Bartošová, Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme