Ekonomika letos poroste podle ČNB rychleji, než se čekalo. Odhad zlepšila na 3,8 procenta

Dnešní den přinesl dvě pozitivní zprávy o české ekonomice. Průmyslová výroba v červnu zrychlila tempo růstu na 8,1 procenta z květnových dvou procent. Jde o nejvyšší meziroční růst od loňského září. Česká národní banka navíc v nové prognóze zlepšila odhad letošního růstu tuzemské ekonomiky na 3,8 procenta. Pro příští rok ho ale naopak zhoršila na 2,8 procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

„Příští rok se čeká, že může být v recesi Čína,“ odhadl důvod hlavní ekonom Raiffeisenbank Aleš Michl. To by podle něj mohlo negativně ovlivnit český export.

Pro letošní rok zlepšilo prognózu růstu ekonomiky kromě ČNB i ministerstvo financí. Současný dobrý stav podle Aleše Michla souvisí s pomalým růstem v posledních letech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká ekonomika roste rychleji, než očekávala ČNB i ministerstvo financí. Tempo růstu v červnu zrychlila i průmyslová výroba. Na důvody se Pavla Juříčka ze Svazu průmyslu a dopravy a ekonoma Aleše Michla ptal Vladimír Kroc

„Když ožijí investice, které teď nejvíc rostly, začalo se stavět, začaly růst zásoby, tak to hospodářství najednou ve statistikách vykáže lepší číslo,“ vysvětlil.

V Česku zrychlila růst i průmyslová výroba, a to na 8,1 procenta z květnových dvou procent.

Člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček to přičítá automobilovému průmyslu. „Musíme si uvědomit, že už udělal v tržbách téměř bilion korun, což je téměř státní rozpočet,“ upozornil.

Boom podle něj zažil i stavební průmysl. Pomohly mu především prostředky, které uvolnila vláda na dálnice a železniční koridory.

I průmyslová výroba ale pravděpodobně v dalším roce zažije pokles, odhadl Pavel Juříček. Současný dobrý stav pomáhá zvyšovat zaměstnanost, nepovede podle něj ale ke zvyšování mezd.

„Musíme si uvědomit, že máme obrovskou zadluženost. A to nejen státní, která je dneska ve výši 1,7 bilionu korun. Zadlužené jsou i kraje a jednotlivé domácnosti,“ řekl.

Vladimír Kroc Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme