Ekonomika meziročně vzrostla o 2,4 procenta, nepatrně víc, než odhadovali statistici

Česká ekonomika rostla ve třetím čtvrtletí víc, než původně odhadovali statistici. Hrubý domácí produkt se podle zpřesněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně zvýšil o 2,4 procenta a v mezičtvrtletním srovnání o 0,4 procenta. Růst je proti předchozímu odhadu ČSÚ vyšší v meziročním i mezičtvrtletním srovnání o desetinu procenta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad (ilustrační foto)

Český statistický úřad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské není tento vývoj žádným velkým překvapením.

„Když se podíváme na odhady, které byly ještě před zveřejněním rychlého odhadu, tak právě trh očekával, že česká ekonomika si ve třetím kvartálu připíše 0,4 procenta. A to se právě stalo. Po několika letech roste česká ekonomika rychleji než průměr Evropské unie,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O současné české ekonomice a jevech, které jí ovlivňují, mluvil s hlavním analytikem společnosti Deloitte Vladimír Kroc

Podle zpřesněných údajů ČSÚ vzrostly výdaje na konečnou spotřebu meziročně o 1,2 procenta, oproti předchozímu čtvrtletí se nezměnily. Výdaje domácností meziročně vzrostly o 1,5 procenta. Největší podíl na růstu spotřeby domácností měly výdaje na předměty dlouhodobé spotřeby, především dopravní prostředky.

Tvorba kapitálu se meziročně zvýšila o 7,1 procenta a již druhé čtvrtletí v řadě byla nejvýznamnějším faktorem růstu. Tvorba fixního kapitálu byla vyšší meziročně o 3,9 procenta a mezičtvrtletně o 0,3 procenta.

Na meziročním růstu fixního kapitálu se podílely zejména investice do strojů a zařízení, ostatních budov a staveb. Tvorba zásob, která ve 3. čtvrtletí opět rostla, spočívala především v přírůstku materiálových zásob.

Více utrácejí domácnosti i firmy

Pozitivní vývoj se podle hlavního analytika společnosti Deloitte Davida Marka dá připsat především domácí poptávce. „Ten strach, který doprovázel poslední recesi, do značné míry opadl, lidé jsou v obchodech opět odvážnější.“

Stejně se podle něj chovají i firmy, které nahromadily poměrně značné zisky, ale dříve se bály je s ohledem na budoucnost utrácet. „Nyní jsou optimističtější a projevuje se to v jejich investiční aktivitě.“

Podle odhadu ekonomů trend zase brzy pomine.

„Klíčovým faktorem bude zejména zahraniční ekonomický vývoj, protože většinou prvotní impuls přichází ze zemí eurozóny,“ vysvětlil David Marek. V eurozóně se podle něj situace v posledních měsících zhoršuje.

HDP - mezičtvrtletní srovnání | Foto: Český rozhlas

Jan Beneš, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme