Elektřina příští rok nejspíš zlevní, plyn bude stagnovat. Podraží ale voda

Nové ceníky energií vyjdou zhruba za měsíc, už teď lze ale odhadnout, jaký bude trend. U plynu a elektřiny by poplatky stoupnout neměly. Vzhledem k celkovému poklesu cen ropy, uhlí a dalších komodit se snížily také ceny nákupu plynu a elektřiny, a lze tedy předpokládat i snížení neregulované složky ceny. Zřejmě ale podraží vodné.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto)

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

Například odborníci z portálu Ušetřeno.cz odhadují, že koncová cena elektřiny pro zákazníka v roce 2016 může oproti letošnímu roku poklesnout zhruba o dvě až tři procenta.

Důvodem je trvale klesající cena silové elektřiny, která tvoří přibližně 70 procent konečné ceny, i očekávaná stagnace regulované složky, kterou zveřejní energetický úřad koncem listopadu.

Nerostou ani ceny plynu a pro koncové zákazníky se dá příští rok očekávat spíše stagnace než zlevňování. Podle Ušetřeno.cz by ale plyn neměl zdražovat.

Například společnost E.ON to bude jistě vědět koncem listopadu. Moravské naftové doly těží více plynu, než měly v plánu, takže zatím ani ony nemají důvod zdražovat.

Pravděpodobně se ale opět zvýší platby za vodu. Příští rok cena poroste údajně o pětinu. Podle vodáren jsou důvodem plány ministerstva životního prostředí.

Resort chce podniky přimět, aby lépe čistily vodu, a plánuje výrazně zvýšit poplatky za vypouštění odpadních vod – současných 10 haléřů za kubík by se mělo desetkrát zvýšit.

Vzrůst by měly i poplatky za využívání podzemních zdrojů pitné vody. Podle ministerstva to ale nemusí být důvod ke zdražení, pokud firmy budou používat moderní technologie.

Jitka Hanžlová, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme