Energetický regulační úřad oznámí, kolik zaplatíme za elektřinu

Energetický regulační úřad dnes zveřejní zpřesněné ceny elektřiny pro příští rok. Podle předsedy úřadu Josefa Fiřta už jsou hotové všechny rozbory a výpočty, které jsou ke stanovení cen elektřiny potřebné. O tom, jestli bude elektřina dražší jen o vládou avizovaných pět a půl procenta, rozhodnou podle něj zákonodárci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto)

Elektřina, zásuvka (ilustrační foto) | Foto: European Commission Audiovisual service

„Závisí to na tom, jestli bude schválená novela zákona o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů tak, jak prošla Parlamentem. Jestliže projde, pak budeme v průměru pod touto hranicí jak domácnosti, tak i velkopodnikatelé,“ řekl Fiřt.

O novele zákona, která zavádí zdanění sluneční energie nebo vyšší poplatek za vyjmutí pozemků z půdního fondu, by měl senát rozhodnout příští týden. Podle předsedy horní komory parlamentu Milana Štěcha je možné, že senátoři formálně vyjádří vůli se novelou nezabývat.

V tom případě by šla rovnou k podpisu prezidentovi. Pokud hlava státu přijetí novely umožní, mohlo by se navýšení cen elektřiny pro příští rok pohybovat v průměru pod pěti a půl procenty.

Igor Maňour, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme