Energetický regulační úřad začal zveřejňovat ceny plynu. Lidem chce ukázat, kdo je nejlevnější

Energetický regulační úřad chce zveřejňováním indikativních cen plynu pomoci domácnostem vyjednat si co nejlevnější plyn od dodavatele. Mají vycházet každého čtvrt roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Vitásková

Alena Vitásková | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

Pravidelné zveřejňování takzvaných "indikativních cen" ovšem není nijak závazné, jde pouze o orientační informaci. Sloužit by mělo hlavně spotřebitelům, kteří si pak mohou vyjednat u svého dodavatele nižší tarif nebo mohou vyměnit dodavatele za levnějšího.

Energetický regulační úřad usiluje o změnu zákona, díky které by mohl v případě příliš velkých cenových rozdílů na českém trhu s energiemi stanovit dočasně maximální cenu. Ministerstvo průmyslu a obchodu však o takové změně neuvažuje, protože ERÚ má podle nich tyto kompetence již nyní.

„Slouží pouze občanům, aby si udělali obrázek, do jaké míry mohou s obchodníkem vyjednávat o své ceně. Samozřejmě je tu jeden zádrhel a ten spočívá v tom, že když mají tzv. fixní cenu ve své smlouvě, tak pak nemohou domlouvat vůbec nic, protože se zavázali k určité ceně na nějaké období,“ vysvětluje princip předsedkyně úřadu Alena Vitásková.

Energetický regulační úřad bude ceny zveřejňovat každého čtvrt roku vždy měsíc před zveřejněním ceníků dodavatelů.

Dodavatelé říkají, že jejich ceny jsou u některých tarifů stejné nebo i levnější než ty, které spočítal úřad. Někteří se ale bojí omezení konkurence na trhu. Pokud by se dodavatelé začali řídit indikativními cenami, mohli by přestat nabízet levnější tarify nebo různé bonusy.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme