ERÚ: Výrobci energie z obnovitelných zdrojů zřejmě dostanou podporu 42 miliard

Energetický regulační úřad (ERÚ) přizná obnovitelným zdrojům energie 42 miliard korun. Informovala o tom dnes Česká televize. Cenové rozhodnutí na výplatu podpory podepíše místo předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové, která je na dlouhodobé dovolené v zahraničí, místopředseda úřadu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Feldheim.

Feldheim. | Foto: Klára Stejskalová

ERÚ připravil pracovní verzi cenového rozhodnutí, v níž počítá s podporou pro existující zdroje obnovitelné energie, před několika dny. Uvedl ale zároveň, že finální znění rozhodnutí přijme až ve chvíli, kdy schválené nařízení vlády vyjde ve Sbírce zákonů.

Dnes ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) v tiskové zprávě uvedlo, že vládní nařízení vyšlo v pondělí ve Sbírce zákonů. Regulační úřad poté rozhodl, že přizná obnovitelným zdrojům energie 42 miliard korun.

„Jsem spokojen s tím, že se podařilo zajistit, aby nařízení vlády, které schválila na základě návrhu ministerstva průmyslu a obchodu minulé pondělí, bylo publikováno ve Sbírce zákonů. Toto nařízení vlády by mělo umožnit Energetickému regulačnímu úřadu vypsat podporu na rok 2016,“ okomentoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek z ČSSD.

Cenové rozhodnutí

Mluvčí ERÚ Jiří Chvojka už minulý týden uvedl, že pokud v budoucnu Evropská komise prohlásí, že měla být podpora obnovitelným zdrojům mezi lety 2006 a 2012 posuzována jako nová, bude cenové rozhodnutí vlastně neplatné.

Podporu ale ERÚ nevypíše pro zdroje, které se budou připojovat v příštím roce, dokud ji neodsouhlasí Evropská komise.

ERÚ v polovině listopadu rozhodl, že většině obnovitelných zdrojů v ČR pro příští rok vyplacena podpora nebude, protože by tím úřad překročil zákon. Předsedkyně úřadu Alena Vitásková na začátku prosince uvedla, že úřad podporu na příští rok nevypíše, dokud ji neschválí Evropská komise.

Podle ředitele Aliance pro energetickou soběstačnost Martina Sedláka obnovitelné zdroje takové schválení nepotřebují:

„Může se to vyplácet i během procesu jednání s Evropskou komisí, tak jako to říká poměrně jasným způsobem lisabonská smlouva. Zdroje, o které jde, tedy instalace z let 2006 až 2012, mají navíc podporu, která je určovaná předchozím rámcem, tedy evropskými direktivami z roku 2001 a českým zákonem z roku 2005.“

Případný souhlas Evropské komise by podle dřívějšího vyjádření ministra Mládka mohlo přijít zřejmě mezi únorem a dubnem příštího roku.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme