E-shop levneelektro.cz pozastavil činnost, údajně je obětí daňového podvodu

Jeden z velkých českých internetových obchodů s elektronikou LevneElektro.cz pozastavil svou činnost. E-shop s miliardovým obratem to dnes uvedl v prohlášení na svém webu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

e-shop, nakupování on-line, kreditní karta

e-shop, nakupování on-line, kreditní karta | Foto: FreeDigitalPhotos.net, Naypong

Tržby za prodej zboží společnosti Elektra PV, která e-shop provozuje, přesáhly v minulém finančním roce 1 miliardu. Obchod loni zvítězil v soutěži srovnávače Heureka.cz ShopRoku v ceně popularity.

Firma na svých webových stránkách píše, že dělá vše pro to, aby nepoškodila zákazníky ani obchodní partnery. Píše, že přerušení nemá žádný vliv na už odeslané zaplacené objednávky zákazníků. Rozhodně ale nepřijímá nové zakázky.

„Společnost Elektra PV s.r.o., provozovatel internetového obchodu levneELEKTRO.cz je bohužel nucena oznámit, že z důvodu nepředvídaných a závažných provozních okolností, je nucena prozatím pozastavit svou činnost. Velmi se Vám omlouváme za tento stav, ke kterému nebylo přispěno vlastním přičiněním týmu LE,“ stojí na webu e-shopu.

Marketingový ředitel e-shopu Ondřej Liška pro ČTK uvedl, že „k dočasnému pozastavení činnosti obchodu se firma rozhodla sama, poté co jí Finanční správa zablokovala majetek a provozní prostředky“.

Přenesená daňová povinnost

Důvodem mají být neodvedené platby za DPH řetězce dalších firem. Podle společnosti se to netýká konkrétního nedoplatku Elektro PV, která e-shop provozuje, ale jedná se o přenesenou daňovou povinnost za ostatní subjekty, se kterými společnost obchodovala. A to jak dodavatelské, tak odběratelské.

Přenesená daňová povinnost znamená, že u vybraného zboží má daň z přidané hodnoty platit ne ten, kdo zboží do obchodu dodává, ale ten kdo ho prodá zákazníkovi.

„DPH nehradí dodavatel, ale odběratel zboží nebo služby. Toto zákonné pravidlo se používá vždy, pokud je dodavatel v jiné zemi Evropské unie a odběratel je podnikatelem v České republice,“ vysvětluje mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

„Anebo se režim přenesení daňové povinnosti používá také mezi tuzemskými plátci, kteří obchodují mezi sebou s vybranými komoditami nebo službami,“ dodává. To jsou například stavební a montážní práce, obiloviny a technické plodiny, mobilní telefony a podobně.

Stížnosti na www.levneelektro.cz eviduje od spotřebitelů také Česká obchodní inspekce. Od roku 2013 jich bylo čtyřicet. ČOI také udělala 40 kontrol u Elektra PV.,s.r.o. Z toho inspektoři na 13 kontrolách zjistili pochybení, v 11 případech pravomocně uložili pokutu. Celkem za 85 000 korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme