Eurodotace na následujících pět let by Česko mohlo začít čerpat už brzy

Česká republika by mohla začít ještě v první polovině roku čerpat až téměř 24 miliard eur. Jedná se o peníze z evropských fondů pro období 2014 až 2020. Oznámil to premiér Bohuslav Sobotka z ČSSD po poradě s některými ministry. První čtyři programy by mohly být připravené už na konci měsíce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finance, peníze

Finance, peníze | Foto: Free Digital Photos

Začít by se mělo s programy pro školství, sociální věci, průmysl a místní rozvoj. S přípravami finišuje také ministerstvo životního prostředí.

„Mohu potvrdit, že jednání s Evropskou komisí jsou na velice dobré cestě. Domnívám se, že jsme opravdu několik týdnů před schválením našich operačních programů,“ uvedla Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vyjednávání nových operačních programů mluvila Karla Šlechtová, ministryně pro místní rozvoj za hnutí ANO

Cílem podle Sobotky je, aby eurokomisaři schválili nové operační programy do poloviny letošního roku.

„Chci také upozornit všechny potenciální žadatele, ať už firmy, obce, kraje, nebo neziskové organizace, aby už věnovali pečlivou pozornost příslušným webovým stránkám a materiálům, které budou publikovat jednotlivé operační programy. Protože už teď nastává fáze, kdy je možné začít připravovat projekty,“ dodal Sobotka.

Konkrétně by měly peníze pomoci například ke snížení nezaměstnanosti a v sociálních službách. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové mohou také pomoci mladým lidem snadněji najít práci.

„Dva velice stěžejní programy, které pomáhají mladým lidem, absolventům, aby si co nejrychleji našli práci a zapojili se do procesu. A z té druhé oblasti, se kterou počítáme hned na začátku, ty se týkají sociálních služeb, kdy příjemci jsou kraje,“ řekla Michaela Marksová z ČSSD.

Pomoc pro výzkum i školství

Další půjdou na podporu obnovitelných zdrojů a úspory energie nebo do regionálního školství a na začleňování znevýhodněných žáků do běžné výuky.

„Týká se to především excelentního výzkumu a pokračování ve špičkové výzkumné práci," vysvětlil ministr školství Marcel Chládek z ČSSD a dodal:

„Druhá novela v podstatě navazuje na podepsanou novelu školského zákona, to je oblast, která bude zaměřena především na inkluzi, na vytváření podmínek pro inkluzi, aby co nejvíce dětí bylo zařazeno do hlavního vzdělávacího proudu. Třetí oblast se týká v podstatě celé činnosti regionálního školství.“

Česká republika patří v čerpání evropských peněz dlouhodobě k nejhorším státům. V roce 2013 nedosáhla na 12 miliard korun a vloni na devět miliard.

Ministryně Šlechtová ještě v listopadu loňského roku upozorňovala, že Česko neplní 70 procent předběžných podmínek Evropské komise pro čerpání z evropských fondů.

Základní resty už se prý ale podařilo odstranit. „Máme ještě rok čas, než bychom měli splnit všechny podmínky, o kterých jsem hovořila v listopadu,“ upozornila Šlechtová.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme