Evropská komise udělila českým vinařům výjimku při doslazování vína

Evropská komise schválila vinařům z několika členských zemí, včetně Česka, výjimku při doslazování vína. Důvodem je špatné počasí, kvůli kterému napadla úrodu hniloba. Sklizeň tak musela začít předčasně, a víno proto nebylo dostatečně cukernaté. Vinaři si ale stěžují, že komise měla schválit výjimku dřív.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Víno, vinařství, vinice, sběr vína (ilustrační foto)

Víno, vinařství, vinice, sběr vína (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek

Přislazování vína je běžným krokem vinařů, musí se ale dodržovat zákonem schválený limit. Kvůli dešťům a nedostatku slunce ale letos vinaři museli úrodu sklidit předčasně i za cenu nízké cukernatosti. Podle odhadů šlo zhruba o 40 procent úrody. Podle vinařů měl Brusel výjimku schválit už v září. Doslazování totiž provádějí hned po sklizni. Někteří vinaři proto museli přidávat cukr bez ohledu na povolení.

„K doslazování vína dochází v době kvašení. Cukr se tedy přidává na začátku kvašení do moštu. Ale tato operace se u některých typů vín dělá standardně. Vlivem nevhodného počasí došlo k nízkému obsahu cukru v moštech, a proto bylo potřeba dosladit víc, než zákon povoluje,“ vysvětluje prezident svazu vinařů Tibor Nyitray.

Podobná situace nastala před čtyřmi lety, kdy schválení o doslazování schválili až v prosinci. Tedy v době, kdy bylo nové víno dávno vyrobené.

S nepříznivým počasím se potýkala skoro celá Evropa. Evropskou komisi proto o výjimku žádalo víc evropských států, například Rakousko, Maďarsko, Slovensko, ale i vinařská velmoc Francie. Podle svazu vinařů problémy nebyly plošné, ale spíš regionální. Přesto bude letošní výnos i produkce asi o třetinu nižší než loni.

Podle Tibora Nyitraye záleží na samotných vinařích, jestli vedlejší náklady promítnou i do cen:

„Je jednoznačné, že pokud měl náklady na očekávaných sto procent produkce a má jenom 60 procent produkce, tak ty náklady někde musí nějakým způsobem saturovat. Buďto je ponese na vlastní vrub, nebo bude muset zdražit.“

O kolik korun by mohlo víno zdražit se ale podle Nyitraye zatím odhadnout nedá.

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme