Evropská komise udělila českým vinařům výjimku při doslazování vína
Evropská komise schválila vinařům z několika členských zemí, včetně Česka, výjimku při doslazování vína. Důvodem je špatné počasí, kvůli kterému napadla úrodu hniloba. Sklizeň tak musela začít předčasně, a víno proto nebylo dostatečně cukernaté. Vinaři si ale stěžují, že komise měla schválit výjimku dřív.
Přislazování vína je běžným krokem vinařů, musí se ale dodržovat zákonem schválený limit. Kvůli dešťům a nedostatku slunce ale letos vinaři museli úrodu sklidit předčasně i za cenu nízké cukernatosti. Podle odhadů šlo zhruba o 40 procent úrody. Podle vinařů měl Brusel výjimku schválit už v září. Doslazování totiž provádějí hned po sklizni. Někteří vinaři proto museli přidávat cukr bez ohledu na povolení.
„K doslazování vína dochází v době kvašení. Cukr se tedy přidává na začátku kvašení do moštu. Ale tato operace se u některých typů vín dělá standardně. Vlivem nevhodného počasí došlo k nízkému obsahu cukru v moštech, a proto bylo potřeba dosladit víc, než zákon povoluje,“ vysvětluje prezident svazu vinařů Tibor Nyitray.
Podobná situace nastala před čtyřmi lety, kdy schválení o doslazování schválili až v prosinci. Tedy v době, kdy bylo nové víno dávno vyrobené.
S nepříznivým počasím se potýkala skoro celá Evropa. Evropskou komisi proto o výjimku žádalo víc evropských států, například Rakousko, Maďarsko, Slovensko, ale i vinařská velmoc Francie. Podle svazu vinařů problémy nebyly plošné, ale spíš regionální. Přesto bude letošní výnos i produkce asi o třetinu nižší než loni.
Podle Tibora Nyitraye záleží na samotných vinařích, jestli vedlejší náklady promítnou i do cen:
„Je jednoznačné, že pokud měl náklady na očekávaných sto procent produkce a má jenom 60 procent produkce, tak ty náklady někde musí nějakým způsobem saturovat. Buďto je ponese na vlastní vrub, nebo bude muset zdražit.“
O kolik korun by mohlo víno zdražit se ale podle Nyitraye zatím odhadnout nedá.