Flexibilní pracovní doba začíná být pro zaměstnance důležitější než vyšší plat

Nezaměstnanost je nízká, podniky při snaze získat zaměstnance zvyšují platy. Jenže se ukazuje, že lidé dávají přednost něčemu jinému. Nezajímá je až tak to, zda dostanou o pár stovek více na výplatní pásce, ale jak prožijí pracovní den. Jinými slovy je stále populárnější flexibilní pracovní doba.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zdá se, že zaměstnanecký poměr - tak jak ho známe dnes - už do budoucna nebude samozřejmostí.

zdá se, že zaměstnanecký poměr - tak jak ho známe dnes - už do budoucna nebude samozřejmostí. | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

Význam flexibilní pracovní doby při výběru zaměstnání dokazuje hned několik průzkumů personálních společností. Závěry toho prvního to ukázaly už v dubnu.

„Více jak 70 procent zaměstnavatelů se vyjádřilo, že bude svůj benefitní systém upravovat nebo navyšovat určité benefity. A první čtyři benefity, které rezonují, jsou jednoznačně spojeny s flexibilitou,“ popsal Ladislav Kučera, ředitel společnosti Hays.

Priority postupně mění i tuzemští vysokoškoláci, jak odhalilo dotazníkové šetření portálu Studenta. Spíš než kariéru a peníze podle něj začínají upřednostňovat míru svého volna.

V Česku přibývá matek - podnikatelek. Nutí je k tomu situace na pracovním trhu

Číst článek

Trend potvrzuje také průzkum společnosti Grafton z letošního léta. Zjistil, že víc než 70 procent zaměstnanců je sice v práci spokojených, ale primárně ne proto, že jim plošně stoupali platy až o 10 procent. Stále větší roli hraje flexibilita.

Zkrácené úvazky pro studenty a lidi na rodičovské

„Pro některé lidi není možné, aby pracovali plnou pracovní dobu, a vyhledávají zkrácené pracovní úvazky. Mohou to být třeba maminky na mateřské dovolené, studenti, ale třeba i lidé v předdůchodovém nebo důchodovém věku,“ vysvětlil autor průzkumu personální společnosti Grafton Martin Ježek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Jitky Hanžlové o vzrůstající popularitě flexibilní pracovní doby

Kromě vyššího platu nebo lepší pracovní nabídky respondenti uváděli jako možný důvod změny zaměstnání právě možnost flexibilního rozvržení pracovní doby. Změnu preferencí si uvědomují i zaměstnavatelé, i když mohou narážet třeba na legislativní překážky.

Otazníky zůstávají kolem bezpečnosti práce, služebních cest, úhrady používaného vybavení nebo spotřebované energie, což znamená určitou nejistotu i pro zaměstnance.

„Dneska platí, že zaměstnanec pracující z domova například nemá nárok na náhradu mzdy, když jde na vyšetření nebo má svatbu, jak to mají ostatní zaměstnanci. Nemá náhradní volno ani příplatek když pracuje přes čas nebo ve svátek,“ upozorňuje popsala Zuzana Kalincová, manažerka společnosti Grant Thornton.

Administrativa spojená se zaměstnancem na zkrácený úvazek je stejná, jako kdyby pracoval na plný úvazek. Ovšem podnik obvykle má na stejný post více lidí s nižším úvazkem, takže například sociální a zdravotní odvody vykazuje a platí víckrát.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme