Havlik: Bojovat s krizí je úspěšnější pomocí tzv. anticyklické politiky

Bojovat s krizí je možné snížením daní nebo prováděním anticyklické politiky státního rozpočtu. Tuto metodu si vyzkoušelo několik evropských zemí a Spojené státy. Jde o politiku, kde se zvyšují výdaje, odpouštějí daně nebo je stát aktivní v soukromém sektoru. I toto téma se dnes probíralo na první ekonomické konferenci Rádia Česko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

První ekonomická konference Rádia Česko

První ekonomická konference Rádia Česko | Foto: Martim Kutil

„Výzkumy, které provádí Mezinárodní měnový fond ukazují, že fiskální politika je lepší, když je to takový mix jak na straně příjmů, tak na straně výdajů. Když státy spoří, škrtají výdaje, tak se negativní efekt na poptávku multiplikuje,“ říká ekonomický expert Petre Havlik z Vídeňského institutu pro mezinárodní studia.

Většina pozorovatelů očekává, že pokrizový růst bude daleko slabší než ten předkrizový. Bude se to také týkat České republiky a dalších zemí EU a Spojených států amerických. Výjimkou mohou být Čína, Indie, Brazílie, Singapur, které současnou krizí nebyly postiženy, ale naopak z ní do určité míry profitovaly.

Bývalý šéf Škody Auto a dnes poradce Vratislav Kulhánek upozornil na konferenci ještě na jeden efekt, který může mít hospodářská krize. A sice, že celý svět čeká v příštích letech velmi obtížná situace na pracovním trhu. Jednak jako důsledek krize, ale také proto, že se neustále rozvíjejí technologie a tím se průmyslová výroba propadá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Havlín z Vídně.mp3

Podle Kulhánka se budeme muset smířit s 20procentní nezaměstnaností. Nezaměstnanost nad 20 procent mají ve Španělsku, v Irsku, na Slovensku, v baltických zemích nebo ve státech jihovýchodní Evropy.

„Situace v oblasti pracovního trhu je jedním z důležitých faktorů, kterým se nevěnuje dostatečná pozornost, dost často v hospodářské politice. Ti, kteří nemají dostatečnou kvalifikaci nebo mají jen střední všeobecné vzdělání jsou velmi postiženi krizí a v této části pracovního trhu máme velmi vysokou nezaměstnanost,“ dodává Havlik.

Jedním z důležitých závěrů pro hospodářskou a sociální politiku je třeba daleko víc investovat do vzdělání, do kvalifikace, do zvyšování kvalifikační úrovně pracovníků.

Naďa Bělovská, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme