HDP by mohl podle ekonomů do konce roku vzrůst o více než 4 procenta

Hrubý domácí produkt České republiky by mohl do konce roku vzrůst až o 4,2 procenta. Vyplývá to z aktuální makroekonomické prognózy, kterou zveřejnila Česká bankovní asociace. Pozitivní odhad hospodářského růstu ovlivňuje i nízká nezaměstnanost, která by do konce roku měla klesnout na 6,5 procenta. Mzdy by naopak mohly vzrůst, a to zhruba o tři procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Padesátikoruny

Padesátikoruny | Foto: Tomáš Adamec

Podle hlavního ekonoma ČSOB Martina Kupky by ale české podniky mohly svým zaměstnancům mzdy ještě zvýšit. Jejich konkurenceschopnost by to ohrozit nemělo.

„Myslíme si, že pokud by došlo k rychlejšímu růstu mezd, který by mimochodem byl i v souladu s očekáváním centrální banky, tak by to nijak zásadně nepodlomilo konkurenceschopnost českých podniků,“ poznamenal.

Je to ale samozřejmě případ od případu. „Nemůže zvyšovat mzdy ten, kdo by si na ně nevydělal. Ale úspěšné podniky by mzdy mohly zvýšit a ono by se to nakonec příznivě projevilo na dynamice hospodářského růstu celé ekonomiky, protože by to pomohlo zvýšit také útraty domácností,“ doplnil Kupka.

Silný hospodářský růst v letošním roce ovlivňují hlavně takzvané jednorázové faktory. „Prvním, a nejvýznamnějším z těchto faktorů, je urychlená investiční aktivita, způsobená nutností dočerpat EU fondy z přechozího programového období,“ vysvětlila analytička Dana Hájková z České spořitelny.

K investiční aktivitě taky podle ní poměrně dobře přispěla teplá zima. „A dalším jednorázovým faktorem bylo i omezení předzásobení cigaretami na přelomu let 2014 a 2015 před zvýšením DPH, které ovlivní pozitivně také HDP v roce 2015,“ dodala Hájková.

Hrubý domácí produkt Česka 2012 - 2015 v mezičtvrtletním srovnání | Foto: ČTK

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme