I přesto, že úrokové sazby hypoték rekordně klesly, zájem o půjčky na bydlení opadá

Hypotéky v Česku jsou nejlevnější v historii. Průměrný úrok v srpnu klesl na 2,65 procenta. Například před 10 lety byl o polovinu vyšší. Zájem o hypotéky ale ve srovnání s červencem letošního roku výrazně klesl. Jejich počet byl nižší i v meziročním srovnání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Louny - Zahradní město - ilustrační foto

Louny - Zahradní město - ilustrační foto | Foto: Ladislav Bába

V červnu byla úroková sazba 2,76 procenta, v červenci 2,72 a srpnu 2,65. Dno pro úrokové sazby hypoték v Česku se dál hledá.

Už teď ale platí, že vzít si hypotéku nebylo nikdy výhodnější. Zatímco ještě před dvěma roky v létě byla průměrná úroková sazba těsně pod čtyřmi procenty, aktuálně se pohybuje mírně nad 2,5 procenty.

Jedním z hlavních důvodů jsou konkurenční boje na českém trhu hypoték, tvrdí hlavní analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl:

Přehrát

00:00 / 00:00

O nízkých úrokových sazbách hypoték informoval redaktor Jan Beneš

„Některá z velkých bank si může dovolit říci si o vyšší podíl na trhu a snížit úrokové sazby pod úroveň konkurence. Ta jako obvykle musí reagovat a to je také hlavní důvod, proč máme v dnešní době tak nízké úrokové sazby.“

Ani rekordně nízké sazby hypoték by podle odborníků neměly přesvědčit lidi, aby si brali úvěry na bydlení bez rozmyslu. Sazby jsou jen výhodou a spotřebitelé by si stále měli spíš důkladně promyslet, jestli je konkrétní nemovitost v daném okamžiku opravdu potřebná a za odpovídající cenu na trhu.

„Bydlení je často celoživotní rozhodnutí nebo minimálně dlouhodobé a nemělo by opravdu jen záležet na tom, jaká je úroková sazba na trhu. Lidé by spíše měli brát současnou úrokovou sazbu jako dobré podmínky, ne jako lákadlo vzít si hypoteční úvěr,“ radí Rajdl.

Novostavba bytového komplexu Rezidence Korunní na Vinohradech v Praze | Foto: Khalil Baalbaki

I přesto, že úrokové sazby jsou dlouhou dobu rekordně nízké, počet a objem hypoték se nezvyšuje. Třeba v srpnu navštívilo banky kvůli uzavření smlouvy o hypotečním úvěru jen 6515 klientů. To je v meziročním srovnání nejnižší číslo od letošního února.

Podle analytika společnosti Broker Consulting Martina Nováka je to i tím, že si Češi přes léto obecně půjčky moc neberou:

„Musíme si uvědomit jednu základní věc, že se bavíme o měsíci srpnu, kdy jsou prázdniny. Obecně si myslím, že některé akce bank na českém trhu byly špatně načasované. Myslím, že hlavní boom produkce, zprostředkovaného objemu i počtu kusů bude právě teď v posledním kvartále.“

Ještě mohou klesnout

Banky se podle odborníků budou ještě víc předhánět v nabízení výhodnějších hypoték. A to hlavně kvůli tomu, aby si zajistily větší podíl na trhu. Sazby tak podle odhadů analytiků proto můžou ještě do konce roku mírně klesnout.

„Sazby ještě poklesnou, a to z jednoho jediného důvodu - banky potřebují splnit svůj roční plán a prostor, kde mohou úrokové sazby ještě klesat, je v marži banky. V tuto chvíli sice banky deklarují, že jsou obecně na samém dnu nebo se to očekává, ale to už se očekává posledního tři čtvrtě roku,“ dodává Novák.

Dalším důvodem je nastavení základních úrokových sazeb. Česká národní banka je dlouhodobě drží na historicky nízké úrovni. Podle ekonomů může ke zvyšování přistoupit nejdříve za rok.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme