Jihomoravští vinaři očekávají škody za miliardu, někde zmrzlo až 80 procent révy

Mrazy v minulém týdnu poškodily v některých oblastech jižní Moravy až 80 procent vinné révy. Škody na vinicích tak budou větší, než se původně čekalo. Vyplývá to z dotazníkového a telefonického průzkumu Svazu vinařů. Čísla se budou ještě zpřesňovat, protože hlavně menší firmy budou dotazníky vyplňovat až do pátku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pomrzlá vinná réva ve Velkych Bilovicích

Pomrzlá vinná réva ve Velkych Bilovicích | Foto: Štěpánka Kadlečková | Zdroj: Český rozhlas

Podle šéfa Svazu vinařů Tibora Nyitraye jsou nejvíc postižené vinohrady v okolí Bzence, kde mrazy poškodily více než 40 procent ploch.

„Na některých místech došlo k poškození až 100 procent, zejména u mladé výsadby. Druhé nejvíc poškozeno se jeví Znojemsko, kde byly poškozeny rozsáhlé plochy vinohradů až na 80 procent. Ztráty jsou obrovské a my odhadujeme, že to bude nejméně jedna miliarda,“ uvedl Nitray.

Značné škody se podle údajů svazu týkají i velkých vinařských obcí, jako je Kobylí, Čejkovice nebo Velké Pavlovice. Naopak nejméně bylo zasaženo Mikulovsko, kde je postižených deset až 25 procent vinic. Podle Nyitraye některé firmy navíc nebyly pojištěny, a tak prý spláčou nad výdělkem.

Hejtman Hašek chce zvýšit dotace na pojištění proti škodám

Jihomoravský hejtman a předseda rady Vinařského fondu Michal Hašek (ČSSD) hodlá v této souvislosti požádat vládu o změnu podmínek pro možnost dotací na pojišťování vinicí. Chce, aby se současná pětadvacetiprocentní hranice zvýšila na dvojnásobek a aby dotace byly dostupné i pro větší firmy.

Kraj chce také podle Haška nakoupit pro svou vinařskou školu ve Valticích systém na ochranu proti mrazu, který se používá v zahraničí. „Budeme testovat zahřívací systémy, rozprašování vody, systémy ventilace a cirkulace vzduchu, jak je známe z používání v oblasti Burgundska nebo z Rakouska. Dále vinařská škola ve Valticích v rámci nově vzniklé školní vinice bude testovat nové odrůdy révy vinné, která bude odolná proti mrazům,“ upřesnil hejtman.

Mrazy poškodily vinice na jižní Moravě silně i před čtyřmi lety, tehdy ale přišly až v květnu. Někteří vinaři počítali škody v milionech korun. Minulý týden Svaz vinařů odhadoval, že letošní mrazy by tak velké problémy způsobit neměly, protože réva bude mít možnost lépe regenerovat.

ČRo, Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme