Katolická církev zhodnocuje své finance na burze. Loni jí investice vynesly 12 milionů

Česká katolická církev úspěšně obchoduje na burze. Katolický fond, do kterého vložila peníze z restitučních náhrad, loni podle E15 vydělal 12 milionů korun. Obchody fondu řídí ČSOB.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arcibiskupský palác

Arcibiskupský palác | Foto: Jolana Nováková | Zdroj: Český rozhlas

Původních 290 milionů korun, investovaných na začátku roku 2015, fond zhodnotil o více než 4 procenta. Hodnota spravovaných prostředků ke konci loňského roku pak dosáhla 558 milionů korun.

Zhodnocení o třetinu převýšilo loňský výsledkový standard některých amerických akciových fondů nebo průměr českých akciových fondů.

Nezávislý analytik Petr Hlinomaz to považuje za velice dobrý výsledek. „Pokud to porovnáváme se situací, kdy jsou úrokové sazby hodně nízko a kdy je hodně dluhopisů a peněžních instrumentů vlastně negativních, tak je každé kladné procento pozitivním výsledkem,“ říká.

„Na druhé straně, pokud jsou tam akciové tituly, tak asi bylo možné aktivní správou přece jenom dosáhnout víc,“ dodává Hlinomaz s tím, že některé akciové fondy vykázaly až 20procentní zhodnocení. Ty jsou ale více rizikové.

Katolický fond tvoří dva podfondy. Jeden je konzervativní s převahou dluhopisů a druhý agresivnější, který právě loni vynesl 4,5 procenta. Oba sázejí ze tří čtvrtin na zahraniční akciové fondy a ve zbytku pak na dluhopisy rozvíjejících se zemí a evropských firem.

Peníze zajistí budoucí život církve

Podle mluvčí ČSOB Pavly Hávové ale letos zřejmě takového zhodnocení nedosáhne. „Vývoj katolického fondu odráží aktuální situaci na světových trzích a loňského zajímavého zhodnocení pravděpodobně nedosáhne. Nicméně trhy nás mohou v druhé polovině roku ještě mile překvapit,“ popisuje Hávová.

„Dlouhodobá investiční strategie je stabilní a odpovídá dlouhodobému investičnímu horizontu investora. Portfolio je tedy více zaměřeno na akciové investice a dluhopisy s vyšším výnosem.“

Peníze, které fond za loňský rok vydělal, hodlá katolická církev investovat dál.

„S bankou, která spravuje náš fond, jsme mluvili o tom, že jsou to dlouhodobé prostředky. To znamená, že výnos byl znovu investován proto, aby fond mohl zajišťovat život církve v budoucnosti, nikoli v současné době,“ potvrdil generální sekretář České biskupské konference Tomáš Holub. Podle něj je budoucností myšleno zhruba 20 let.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme