Každý třetí pneuservis neprošel kontrolou České obchodní inspekce

Česká obchodní inspekce našla nedostatky u třetiny kontrolovaných pneuservisů. Nejčastějším porušením bylo, že podnik neřekl svým zákazníkům, kolik je služba nakonec bude stát. Inspekce tak rozdala celkem 35 pokut v celkové částce 50 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak vybrat správné pneumatiky

Jak vybrat správné pneumatiky | Foto: Wikimedia Commons, licence Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Autor Greencolander

V pneuservisech třeba nedávali zákazníkům potvrzení o převzetí objednávky, pokud to nebyla služba na počkání. Některé provozovny správně neinformovaly o podmínkách reklamace a našly se i firmy, které porušily zásady poctivého prodeje.

Samotní spotřebitelé takový přístup firem tolerují a nevyžadují změnu. Pneuservisy podle České obchodní inspekce často nejspíš ani neví, že zákon porušují.

ČOI na jaře zkontrolovala 120 pneuservisů, nedostatky zjistila u 40 z nich. Ve 23 případech porušily povinnost informovat spotřebitele o ceně výrobků nebo služeb. Druhou nejčastější chybou bylo porušení povinnosti vydat zákazníkovi potvrzení o převzetí objednávky, pokud to nebyla služba na počkání. Autoservisy to nedodržely v 15 případech. Čtyři provozovny správně neinformovaly zákazníka o podmínkách, způsobu a rozsahu uplatnění reklamace a tři porušily zásady poctivého prodeje.
Pramen: ČTK

Spotřebitelům proto radí, aby se zajímali o to, kolik je bude třeba výměna pneumatik na konci stát.

„Aby se pak nedivili, až uvidí částku na faktuře. A pneuservisy mají navíc povinnost seznámit spotřebitele s cenou,“ říká mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

„Pokud to nedělají, mohou se spotřebitelé obrátit na ČOI například přes její stránky, přes tzv. e-podatelnu.

Česká obchodní inspekce může na podzim pneuservisy nově zkontrolovat a uvidíme, jestli se situace na trhu zlepšila,“ dodal Fröhlich.

Možnosti postihu

Česká obchodní inspekce může podnikům za porušení zákona o ochraně spotřebitele uložit pokutu až do výše 5 milionů korun.

Protože ale nejde až o tak závažné prohřešky, tak inspektoři zatím rozdávali hlavně pokuty na místě - to znamená jen do výše 5 tisíc korun.

V některých případech se ale nejspíš pokuta vyšplhá do vyšších částek, protože s nimi inspekce zahájila správní řízení.

pneuservis | Foto: Lucie Maxová

Zuzana Petráňová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme