Koalice chce řešit konečnou podobu zákona o finanční ústavě. Má podporu i opoziční ODS

Sněmovna by mohla schválit omezení zadlužování státu - takzvanou finanční ústavu. Doporučil jí to rozpočtový výbor. Koalice se ale neshoduje, jakou formou by měla být přijata, jestli půjde o ústavní nebo běžný zákon. Podle části opozice je ale opatření bezzubé.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek (fotokoláž)

Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Pavel Bělobrádek (fotokoláž) | Foto: Filip Jandourek, Michal Jindra

Právě o tom budou chtít vládní špičky jednat, říká místopředseda výboru Jaroslav Klaška z KDU-ČSL.

„Tam jde trošku o spor, že podle jednoho právního výkladu ústava má být hodnotová a nemají v ní být čísla, vzorce a tak dále. Podle druhého názoru to v tomto případě takzvané finanční ústavy to tak nevadí,“ vysvětluje koaliční neshody Klaška.

Zákon o rozpočtové odpovědnosti počítá s dluhovou hranicí 55 procent hrubého domácího produktu. Výborem prošel i pozměňovací návrh ODS obsahující protidluhová opatření. Pokud by ho sněmovna při závěrečném hlasování schválila, byla by strana ochotná ústavní zákon podpořit. Vláda totiž nemá ve sněmovně potřebných 120 hlasů.

Proti zákonu se staví opoziční TOP 09. Podle jejího předsedy Miroslava Kalouska je bezzubý.

„Vláda chce prosadit fiskální ústavu, aby vydala signál, že se chová rozpočtově odpovědně, to znamená, chce mít nějakou nálepku. Na druhé straně její reálné kroky vedou ke zhoršení stavu veřejných rozpočtů,“ komentoval zákon bývalý ministr financí Kalousek.

Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme