Konec intervencí je pravděpodobný blízko poloviny roku 2017, uvedla ČNB

Bankovní rada České národní banky dnes nechala úrokové sazby beze změny. Zároveň upřesnila možný konec intervencí proti silné koruně. Bude to nejspíš v polovině roku 2017.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Singer, guvernér ČNB

Miroslav Singer, guvernér ČNB | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Bankovní rada proto znovu konstatuje, že Česká národní banka neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dříve než v roce 2017,“ oznámil guvernér ČNB Miroslav Singer.

„S ohledem na mírně protiinflační bilanci rizik stávající prognózy, přitom vidí bankovní rada jako pravděpodobné ukončení závazku blíže polovině roku 2017,“ dodal.

Bankovní rada také dnes zopakovala, že případné posílení kurzu po opuštění intervenčního režimu bude tlumeno mimo jiné zajištěním kurzového rizika ze strany vývozců během trvání kurzového závazku, stejně jako uzavíráním korunových pozic finančních investorů a případnými intervencemi ČNB ke zmírnění kurzových výkyvů.

Inflace se stále nepřibližuje cíli, který si centrální banka stanovila. Na počátku příštího roku by se podle jejích předpokladů měla inflace pohybovat na hodnotě dvou procent.

Česká národní banka | Foto: Filip Jandourek

Alžběta Havlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme