Kontrolní hlášení zatím podala jen čtvrtina plátců DPH. Mají poslední šanci

Dnes končí lhůta pro odevzdání kontrolního hlášení pro živnostníky, kteří jsou plátci DPH. Poprvé se povinnost vztahuje i na ty, kteří ho podávají čtvrtletně. Finančnímu úřadu se musí dodat elektronicky v předepsaném formátu a struktuře. Novinka má zabránit miliardovým daňovým únikům a takzvaným karuselovým podvodům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob

Finanční úřad na Praze 1, poslední den k odevzdání daňového přiznání k dani z příjmů fyzických osob | Foto: Filip Jandourek

Kontrolní hlášení se podává buď měsíčně, nebo právě jednou za čtvrt roku. To se teď týká hlavně OSVČ, tedy osob samostatně výdělečně činných.

Do minulého týdne evidovala Finanční správa zhruba čtvrtinu odevzdaných hlášení. Celkem je musí vyplnit a poslat skoro půl milionu právnických i fyzických osob.

„Pozor, není tady žádná benevolence. K datu 25. dubna musí být podání učiněno. Není to jako v případě daňového přiznání, kde je Finanční správa tolerantnější,“ upozorňuje generální ředitel Finanční správy Martin Janeček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kontrolní hlášení podala do minulého pátku jen čtvrtina čtvrtletních plátců DPH. Dnes mají poslední šanci, jinak jim hrozí pokuta

Podle webu financnisprava.cz se lidé při vyplňování dopouštějí čtyř základních chyb. Často se stává, že jim na úvodní straně chybí ID datové schránky nebo e-mailu.

S tím má své zkušenosti i podnikatel Josef Bílek, který hlášení podával v únoru:

„Nějak mi to uniklo. Pokud má firma datovou schránku, což má každá právnická osoba, tak to musí podávat prostřednictvím datové schránky.“

Pozor si mají lidé dát i na chybějící nebo chybný formát DIČ odběratele či dodavatele nebo chybné číslo finančního úřadu a územního pracoviště. V menší míře se chybuje i u kódu státu nebo struktury VAT ID.

Pokuta až 500 tisíc

Za nepodání kontrolního hlášení hrozí pokuty. Tu nejnižší – 1000 korun – za pozdní podání hlášení bez výzvy úřadu nebude Finanční správa zatím udělovat.

„Pokud plátce daně nepodá kontrolní hlášení včas a podá ho až v náhradní lhůtě na výzvu správce daně, hrozí mu pokuta ve výši 10 tisíc korun,“ dodává mluvčí Generálního finančního ředitelství Petra Petlachová.

Dále zákon vyměřuje pokuty 30 tisíc a 50 tisíc korun. Existuje ale i půlmilionová pokuta v případech, kdy plátce závažně ztěžuje nebo maří správu daní.

Za leden a únor se povinnost odevzdat kontrolní hlášení k DPH vztahovala na 290 tisíc plátců, odevzdalo ho 245 tisíc z nich. Za první měsíc tak má pokutu dostat 10 tisíc podnikatelů. U dalších ještě úředníci prověřují důvody, proč formuláře neodeslali.

Ministr financí Andrej Babiš z hnutí ANO považuje projekt kontrolních hlášení za úspěšný. Podle údajů ministerstva se v prvním čtvrtletí vybralo na dani z přidané hodnoty o téměř 4,5 miliardy víc než ve stejném období loňského roku.

Alžběta Havlová, Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme